A rizs új élete

  • 2016. május 01. 02:00
  • Csilla

Akárhogy igyekszem, nem tudok megfelelő mennyiségű rizst főzni. Valahogy mindig túl sok lesz, és ott búslakodik 2 napig a hűtőben. Hacsak véletlenül nem marad ki egy kicsi a husiból, zöldségből is, szinte esélytelen, hogy valaki szemet vessen rá. Azonban nem kell ennek így lennie! A kimaradt párolt rizs rengeteg, izgalmasabbnál-izgalmasabb formában reinkarnálódhat, csak el kell egy picit eresztenünk a fantáziánkat.

A legkézenfekvőbb egy rakott bármi készítése a rizst követő pár napban. Imádom például a rakott kelt, de nem mindig akarunk rakétázni, így sokszor készítek rakott zöldbabot, karfiolt, savanyú káposztát (tudom, tudom) is.

Egy kicsit időigényesebb átdolgozás a rizsgolyó, amit nagyon szeretek, mert dekoratív és kicsit különleges köret. Így készül:

•    300 g párolt rizs (vagy rizibizi, zöldséges, gombás rizs – ezek csak tovább gazdagítják az ételt)
•    1 tojás (közepes)
•    egy marék reszelt sajt
•    só, bors, szerecsendió

Így is nagyon fincsi lesz, de töltheted is, itt csak a fantáziás szabhat határt, de például így:
•    mozzarella kisebb falatokra tépkedve
•    bazsalikom
•    aszalt paradicsom (legjobb az olajban eltett, nem a száraz) kisebb falatokra tépkedve

A rizst a tojással, fűszerekkel, sajttal összedolgozzuk és golyókat formázunk belőle. Ha töltjük, a közepébe nyomkodjuk a tölteléket, majd a golyókat a szokásos módon bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába hempergetjük őket. Én szoktam szezámmagot is keverni a zsemlemorzsába.

Mivel rövid úton idegbajt kapok az olajban sütéstől, általában ezt a feladatot átruházom egy lelkesebb jelentkezőre, vagy sütőben sütöm ki a golyókat, leolajozott sütőpapíron, kicsit a tetejüket is megspriccelve/kenve olajjal. 180 fokon kezdem alsó-felső sütéssel, majd a végén egy picit rágrillezek, vagy feljebb emelem a hőfokot 200 fokra. Attól függően, hogy milyen méretű golyókat csinálunk (diótól zsemlegombóc méretig) a sütési idő 25-50 perc között lesz. A tojás az egyetlen nyers alapanyag, ennek kell „megfőnie”, ezt ellenőrizzük hústűvel, és egyébként pedig a golyók színét nézzük. Szép aranylóra süssük őket.

Szószos husikhoz, zöldségragukhoz, keleties hangulatú ételekhez és vadashoz, vadpörkölthöz (harmonizáló töltelékkel) egyaránt kiváló köret. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, egy kevés olajon pirítsunk meg egy kanál curryport és forgassuk át benne a rizst. Kísérletezzünk az ízekkel, töltelékekkel, nagyon jó móka, ami változatos vacsorákat és nulla kidobott ételt eredményez!

Dóri

(Kép forrás: http://therealitalianfood.com/rice-balls-or-arancini-di-riso/)