Egy tojásból fánk

  • 2017. február 01. 01:00
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Pedig készült a héten rántotta, piskóta, tükörtojás és mégis az ember valamiért otthagyja azt az egy darab tojást árválkodni. Micsoda szerencse! :)

Tegnap délután nasizós kedvemben voltam, viszont sajnos nem volt itthon semmi, csokit meg már nem volt kedvem eszegetni. Kinyitottam a hűtőt 10 percenként, majd egy jó óra múlva eszembe jutott, hogy van még az az egy tojás a hűtőben. Egy darab árválkodik, pedig elviselte volna még a rántotta vagy a rakottkrumpli, de késő bánat, szóval van egy tojásom.

El kezdtem nézni fánkos recepteket és találtam egy olyat, melyhez pontosan egy darab tojás kell. A receptet kicsit átalakítottam, összedobtam, kisütöttem és tádáám, máris nasizhattam.

A recept a következő:

0,5 kg liszt
3,5 dl tej
1 csomag vaniliás cukor
1 ek. cukor
100 g vaj
1 ek. rum (vagy valamilyen tiszta szesz)
fél kocka élesztő
+ 1 db tojás

A tejhez hozzáraktam a vajat, a cukrokat, egy csipet sót és langyosra melegítettem. Hozzáadtam az élesztőt, majd kicsit felfuttattam, utána egybeöntöttem az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba. Jól eldolgoztam a hígnak tűnő tésztát és mindaddig dagasztottam, míg el nem vált a kezemtől és az edény falától (körkörösen nyúljunk a tészta alá, így eredményesen rövid idő alatt levegőt tudunk varázsolni a tésztába).

Mikor ezzel végeztünk, hintsük be liszttel, és alaposan fedjük be az edényt, majd kelesszük míg duplájára nem emelkedik. Utána hevítsünk olajat közepes lángon, borítsuk ki a tésztát óvatosan kilisztezett deszkára vagy kiolajozott tálcára és szaggassunk olyan formákat, amilyeneket szeretnénk. Azért, hogy ne legyen minden lisztes, én az olajozást választottam, mert így csak a tálcát kellett elmosnom, és a tésztát sem nehezítette el a pluszban hozzáadott liszt. A formát kistálkába öntött olajba mártogattam, majd a végén azt az olajat is hozzáadtam a sütéshez. Később le lehet szűrni a növényi zsiradékot, és máskor is fel lehet használni rántáshoz, sülthusokhoz, rántottához vagy amihez épp szükséges.

És el ne felejtsem, jó étvágyat a farsangi finomsághoz! Házi lekvárral és fahéjas porcukorral a legfinomabb. Na ugye! :)

Brigi