Nyald a fagyit!

  • 2010. augusztus 01. 02:00
  • graczek

A fagyi a nyár elengedhetetlen kelléke, még a legfinnyásabbak is ráfanyalodnak a 40 fokos hőségben. No, de miből esszük?

A nyaralások stabil panelprogramja a "menjünk fagyizni!". Ilyenkor a nyaralók testületileg levonulnak a turistaközpontba vagy a vízpartra, hogy társasági életet éljenek e nyalnivaló csemege mellett.

Nem akarnék senkit távol tartani ettől az étektől, magam is a fagyifogyasztók táborába tartozom, de azért nem árt, ha agyunk hátsó fiókjában tároljuk az infot, miszerint a fagylaltok, jégkrémek vezetik az adalékanyag-csúcsot, gyakorlatilag csupa E-számból állnak. A természetes alapanyagokat tartalmazó, főzött fagyik jobb választásnak bizonyulnak, leginkább bejövős itt is a házikoszt: csináljunk fagyit otthon! Most nem recepteket tennék közzé -- bár szinte mindegyik valamilyen gyümölcsöt vagy csokit, tejterméket és cukrot tartalmaz --, hanem szeretnék rávilágítani arra a tendenciára, hogy az ostya helyett őrült módon elkezdett terjedni a "kombinált dobozka" (fólia és papír kombó) kis műanyag kanálkával, mert az olyan cuki és modoros. Ha ebbe kérjük a gombócokat, nem kell attól tartani, hogy az ostya átázik, nem fogjuk magunkat összemaszatolni sem. Biztos én vagyok túl természetes, de nekem a fagyievés élményéhez kiskorom óta hozzátartozik, hogy itt-ott összekenem magam vele. Vannak persze nálam sokkal profibbak, akik az ostyás változatot is kultúráltan megeszik. A fagyiügyi gondolatok után megírom én kerek perec, mi a bajom: miért kell még a fagyievés során is hulladékot termelni???? Együnk ostyás gombócos fagyit, ahogy azt kell. A világ legjobb példája a környezetbarát csomagolásra: használat után elfogyasztható. Ha valaki meg utálja az ostyát, mert ilyen is lehet, üljön be a cukrászdába és kérjen fagyit üvegkehelybe.

graczek