365 napja PET nélkül

  • 2018. január 01. 01:00
  • Peti

Tavaly januárban tettem egy vállalást, miszerint egyáltalán nem fogok vásárolni PET palackot ebben az esztendőben. A vállalás sikereiről, buktatóiról, a váratlan helyzetekről, tehát az elmúlt tizenkét hónap tapasztalatairól szeretnék nektek beszámolni.

Év elején elgondolkoztam, hogy vajon mi az, amiről le kellene mondanom 2017-ben. Olyan témát kerestem, amivel az általam termelt hulladék csökkenthető, és reményeim szerint a tapasztalataimból még mások is tanulhatnak. Az elhatározásom előtt is csak ritkán vásároltam üdítőt, vagy vizet, átlagosan hetente egy palack volt a mérlegem. A vállalásomnak leginkább az volt a célja, hogy kiderítsem: kivitelezhető-e a teljesen PET palack mentes életmód?

plastic pollution

Tegye fel a kezét, aki még nem látott vízfelszínen szigetekbe verődött palack-hulladékot! Nem csak áradások után, hanem nap mint nap látok a Dunában és a parton hánykolódó palack "dögöket". A probléma megoldására szerintem kevés az újrahaszanosítás. A legjobb fegyver a megelőzés. Engem elkeserít a csomagolóipar környezetre gyakorolt káros hatása. Tonnaszámra vásároljuk a műanyagot, ami egyszeri használat után a kukában végzi (szerencsés esetben a szelektívben, ahonnan reményeink szerint legalább egyszer újrahasznosításra kerül, mielőtt folytatja útját a hulladékégető, vagy a lerakó felé.) Hiszek abban, hogy fogyasztói döntéseinkkel változást érhetünk el. A PET palack szerintem egy felesleges termék, bármit is töltenek bele. A nyersanyagként felhasznált kőolajból hamarosan kifogyunk, az előállítás során rengeteg vizet kell felhasználni, nem is beszélve a műanyaglágyító ftalátokról, amik beleoldódhatnak az italunkba, végezetül hulladék formájában átutazza a fél világot, hogy vattává váljon, rosszabb esetben pedig, mivel nagyon könnyű, a természetben okoz soha-le-nem-bomló szennyezést. Állítólag 2050-ben már több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Na, köszönöm szépen, de én ehhez nem szeretnék hozzájárulni.

 

Kezdetben hősiesen álltam az elhatározás mellett. Ha üdítőt kellett vásárolnom, akkor betétdíjas üvegű szörpöt választottam. Sörből kizárólag üvegeset, tejből pedig zacskósat vettem. Szerencsére az otthoni kisboltban meg is volt erre a lehetőségem. Étolajat, citromlevet pedig egyébként sem szoktam vásárolni, ezek legtöbbször szintén PET palackban kaphatók.

Az első félrelépésem március 4-én történt. Baráti társaságban telt a péntek esténk, amikor úgy alakult, hogy néhányan kiugrottunk a sarki éjjel-nappaliba, hogy a fogytán lévő folyadékot pótoljuk a társaság számára. Felvettük a „rendelést” a többiektől, és már úton is voltunk. A boltba érve azonban súlyos döntési helyzet elé kerültem: kis kiszerelésű dobozos kólát vegyek Andrisnak, vagy nagyobb kiszerelésűt, de PET palackosat? Az arányaiban kevesebb csomagolóanyagú, és fajlagosan olcsóbb PET palackos kólát vettem meg. Ha lett volna üveges, akkor az lett volna a környezettudatos megoldás. Magamnak pedig biztosan nem vennék kólát egyébként. :)

A következő dilemma, ami azóta is rendszeresen vissza-visszatér a tej kérdése. Sajnos kevés olyan bolt létezik a környezetemben, ahol a kombinált italoskartonos (műanyag+papír+fém, vagy műanyag+papír) mellett a tudatos vásárló zacskós tejet, vagy neadjisten üveges tejet is választhat. Hosszas tépelődés után (és néhány tejvásárlástól tartózkodó hét után) arra jutottam, hogy ha a dobozos és a pet palackos közül kell választanom, akkor a petpalackosat veszem meg, mert annak anyaga 100%-ban újrahasznosítható, ha kimosva (és laposra taposva) a kupakot ugyebár lecsavarva a szelektívbe teszem. Arról, hogy hol lehet kimérős és/vagy termelői tejet vásárolni a hulladekmentes.hu oldalon lehet találni egy jó listát  termékek típusai szerinti bontásban. 

 

drink water

Összességében elégedett vagyok, és boldogan élem mindennapjaimat PET nélkül. Sőt, a szakításunk óta kiélesedtek az érzékeim! Rendezvényeken is kerülöm a műanyagba csomagolt italok fogyasztását, ha tehetem inkább az üvegeset választom, és örömmel konstatálom, ha kancsóból, üvegpohárból kínálnak. Ha a korábbi átlagos palackfogyasztásommal számolok, 2017-ben kb. 52 palackot spóroltam meg. Lehet, hogy nem sok, de úgy döntöttem folytatom. 

Ha még nincs fogadalmad 2018-ra, ajánlom kipróbálni a PET palack mentes életet. :) Én pedig azt hiszem továbblépek az egyszer használatos műanyag poharak és evőeszközök bojkottálása felé.

 

 

Peti

 

képek: pixabay