Közösségi szereldében szereltünk!

  • 2024. március 01. 01:00
  • Gyuri

Ahogy korábbi blogbejegyzésünkben már beszámoltunk róla, Józsefvárosban, a VIII. kerületi Teleki László tér 7. szám alatt Repair Café, avagy közösségi szerelde nyílt. Ide látogattam el, hogy tönkrement konyhai darálógépemet (egy kávédarálóról van szó, amit mi otthon elsősorban cukor és mák darálására használunk) megjavíttassam.

Közösségi szereldében szereltünk!

A szerelde felkereséséhez az utolsó löketet az adta, amikor a Facebookon láttam egy bejegyzést arról, hogy új, elektromos eszközöket javító munkatárs csatlakozott a szakembergárdához Orlai János személyében.

Első látogatásomkor kedvesen fogadtak, ám a gép megjavítására nem nyílt lehetőség: mint megtudtam, először időpontot kell kérni, hiszen a szakemberek elfoglaltak. Továbbá nem egy klasszikus szervizről van szó: itt az ember időpontot foglal, és ő is részt vesz a javítás folyamatában! Nem lehet tehát csak úgy otthagyni egy-egy elromlott tárgyunkat, hogy javítsák meg, amikor jut rá idejük. Nem, ide elhozzuk az elromlott eszközt, ruhát stb., és valóban közösen szerelünk, javítunk!

Közösségi szereldében szereltünk!

Így is történt. Írtam egy ímélt, és a kapott időpontban megjelentem, János pedig szétszedte a kávédarálót. Meglepő – és szerencsés – módon nem kellett sokat bütykölnie. Feltehetőleg egy kisebb alkatrész mozdulhatott el a masinán lévő egyetlen gomb környékén, ami a szétszedés során visszapattant a helyére. Azt láttuk ugyanis, hogy a gép szétszerelve már működik (forog a darálókés), és visszaszerelve a gép borítását továbbra is jól működött, tehát nagyobb beavatkozás nélkül megjavult!

A Józsefváros Újság is éppen jelen volt, így egy pár kérdés erejéig velük is beszéltem (ld. az alábbi videóban), majd boldogan távoztam.

Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy ha megjavítana, megvarrna valamit, akkor keresse fel a közösségi szerelde remek szakembereit, ezáltal is egy nagy lépést téve a körforgásosság és a fenntarthatóság felé!