Közösségi szerelde megnyitóján jártunk

  • 2023. december 01. 01:00
  • Gyuri

 

December elsején a VIII. kerületi Teleki László tér 7. szám alatt Repair Cafét, avagy közösségi szereldét nyitottak. A műhelyt a fogyatékkal élő fiatalokat foglalkoztató Para-fitt Spotegyesület hozta létre a Főváros Közösségi Költségvetésének felhasználásával. Gyakornokunk beszámolója

A megnyitón Pikó András (a kerület polgármestere), Ámon Ada (klíma- és környezetügyi főosztályvezető), Kerpel-Fronius Gábor (okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes), Gégény Noémi (a Para-fitt Sportegyesület elnöke) köszöntötte a jelenlévőket. Az eseményen megjelentek a műhely dolgozói is, akik nagy mosollyal az arcukon, valamint étellel-itallal fogadták az érkezőket. A hely hangulata már a kezdetektől fogva barátságos és magával ragadó volt. 

A közösségi szerelőműhelyben folyó munkálatokat a fiatalok mellett képzett szakemberek is felügyelik majd, akiknek kiemelten fontos feladata a tudásmegosztás.  Sajnos a városiak körében manapság egyre kevéssé ismert például már a szerszámhasználat és varrás művészete. A hely többek között ezt is hivatott ellensúlyozni, és a betévedőknek a reparatúrákban való segítség mellett, tanítani is igyekeznek ezekről a korántsem bonyolult technikákról. A munkálatok alapvetően ingyenesek, csupán a plusz alkatrészek költségét kell megfizetnie az ide érkezőknek. 

A műhelyben a hét különböző napjain más-más meghibásodott/sérült termékek javítását fogják intézni. Így például kedden asztalos munkák, szerdán és csütörtökön varrás, pénteken elektromos eszközök és kisgépek javítása, szombaton pedig biciklik és kerekesszékek szerelése zajlik majd a helyen. 

A javítás mellett fontos szerephez jut még a közösségépítés is, hiszen a hely a javítás mellett közösségi térként is funkcionál majd, és étellel-itallal, valamint különféle workshopokkal várja az idelátogatókat. Megtekinthetőek a helyszínen többek között a Precious Plastic program keretében alkotott műanyag hulladékból előállított használati tárgyak (például falióra, tál, fésű) is. A későbbiekben akár ezek közös elkészítésére is sor kerül majd. 

A szerelde december elseji megnyitóján a kerület polgármestere, Pikó András kihangsúlyozta, hogy a Repair Café megvalósulása azért is előremutató, mivel előtérbe helyezi az anyag tiszteletét. A Humusz küldetését tekintve is kiemelten fontos helyszín nyílt, hiszen itt segítenek a hulladékok megelőzésének és újrahasználatának terjesztésében.

Írta: Fehér Kinga