Könyvajánló: Ki a szabadba! - 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén (Hegyes Katalin)

  • 2022. szeptember 01. 02:00
  • Pataki Viki

"Budapest és környékének tanösvényei remek kirándulási lehetőséget kínálnak egy délelőttre vagy akár egy egész napra. Függőhíd, kilátók, magasles, valamint innen megfigyelhető madarak és nagyvadak. Bozótban megbúvó apró állatok, védett növények, színpompás tarka rét, elfeledett mocsárvilág és rejtelmes barlangok. Ezek és számos hasonló élmény vár, ha felkerekedünk, túrabakancsot húzunk és kimegyünk a szabadba." - írja könyvének hátoldalán Hegyes Katalin, és mennyire igaza van!

A szerző idén megjelent, Ki a szabadba! című könyve 130 budapesti, vagy a fővárostól legfeljebb egy, másfél órányi távolságra található tanösvényt mutat be. A természeti, geológiai vagy kultúrtörténeti látványosságokat ismertető útvonalak mellett meseösvények, gasztronómiai vagy kardio-tanösvények is szerepelnek benne. Különleges tematikájú útvonalakkal is találkozhatunk, amelyek közül az egyik a bozótmívességbe avat be, egy másik az utolsó palóc betyár életét, egy harmadik a börzsönyi ipartörténet eszközeit, történetét eleveníti fel. Más tematikus útvonalak különlegességeket, például függőhidat, kilátót, madárlest, interaktív feladatokat vagy QR-kóddal elérhető videókat kínálnak.

A helyszínleírásokon kívül néhány érdekességet is megtudhatunk a könyvből az egyes útvonalakkal kapcsolatban éppúgy, mint a tanösvényekről általában.

Az olvasó könnyen ellenőrizheti, megfelelő-e számára az adott útvonal: a kalauz jelzi az egyes tanösvények hosszát, nehézségi fokát, megközelíthetőségét, látogathatóságát. Ügyesen él az okos eszközök nyújtotta lehetőségekkel is: megadja a kezdőpont GPS-koordinátáit, feltünteti a tanösvényt ismertető applikációt, és a könyvben szereplő QR-kódok leolvasásával hozzáférhető a tanösvényhez készült ismertető füzet, vagy egyéb, az útvonal tematikájához kapcsolódó tartalom.

Hegyes Katalin könyve azonban nem csupán a kellemes hétvégi kirándulást tervezgető fővárosi - vagy a közelében élő - lakosoknak szolgál hasznos útmutatóként; azoknak a pedagógusoknak, környezeti neveléssel foglalkozó szakembereknek is segítséget nyújthat, akik kisebb környékbeli kirándulásokhoz szeretnének ötletet meríteni - sőt, ők néhány helyszínen a QR-kód segítségével foglalkoztatási javaslatokat is kaphatnak.

A kalauz - amelynek előszavát Takács-Sánta András írta - beszerezhető a Gingko Kiadó oldalán és a könyvesboltokban.

Böngésszük a kötetet, kerekedjünk fel és - a szerző szavaival élve - "Ismerjük meg a körülöttünk lévő, felfedezésre váró természeti, kulturális és ember alkotta csodákat!"