PET, a hálátlan 'házi állat'

  • 2014. február 01. 01:00
  • Agi

A megszokottól eltérően egy kis tudományos, ismertető jellegű szöveget is idézek majd. Úgy gondolom, a műanyag okozta problémakör globalitása megköveteli, hogy tisztában legyünk legalább az alapvető információkkal. A környezetszennyezés mindannyiunkat érint, kivétel nélkül. Azonban más országok lakóival szemben, mi itt Európában, Magyarországon "szerencsésebbek" vagyunk, hiszen a műanyag hulladékok nem érnek a küszöbünkig sem. Ezzel arra szeretnék utalni, hogy bár a szemétszállítók kényelmesen 'eltüntetik' a szemünk elől a hulladékot, az attól még LÉTEZIK. Át kell látnunk azt az összefüggésrendszert, ami a saját tudatos választásunkkal kezdődik. Sokan azért nem tekintik nagy fenyegetésnek a környezetszennyezést, mert őket nem érinti közvetlenül ez a téma. Kényelmes ez a világ: majd valaki más megoldja a nagy problémákat helyettünk, nem kell aggódni, csak szórjuk a pénzt, fogyasszunk, mint eddig, a többi nem érdekes! Számtalan ember hasonlóan gondolkozik, azaz rövid távon. Csak egy emberöltőnyi ideig, pedig a kár, amit okoz, a nyom, amit maga után hag,y ennél sokkal tovább tart. Itt szeretnék megemlíteni egy idézetet, amit már sok tudatos embertől hallottam: "A Földet nem a nagyszüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön." Értsük meg a mondat mély mondanivalóját! Hagyjuk el a lusta zombiéletet, a kifogásokat, szedjük össze magunkat és éljünk minél nagyobb összhangban a természettel! 

Jöjjenek az adatok (forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu):

  • A műanyag kőolajból készülő, adalékok hozzáadásával előállított anyag.
  • A környezetben rendkívül lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le.
  • Égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel.
  • A '60-as években kezdődött el a műanyagipar fejlődése. Oka, a fogyasztói társadalom őrületes mennyiségi igénye, amely előtérbe helyezi a műanyagok használatát, olcsósága, a kényelem és a divat irányzatainak alárendeltsége miatt. Az iparban való alkalmazása hihetetlen mértékű eldobandó csomagolóanyagot jelent! 
  • Magyarországon évente kb. 45 EZER TONNA kidobott palack gyűlik össze. 

Környezeti hatások:

  • a műa. lebomlási ideje még nem ismert, zárt közegben akár évszázadokig is eltarthat 
  • gyártása során mérgező melléktermékek keletkeznek
  • a természetben sok állat életét veszélyeztetik
  • a PVC gyerekjátékokban lévő adalékok a gyermek szervezetébe is belekerülhetnek

Összefoglalva: a műanyag az ELLENSÉGÜNK

Kerüljük a vásárlásukat és a használatukat, ha mégsem tudjuk kizárni az életünkből ezeket, akkor gyűjtsük szelektíven VAGY használjuk kreatívan! A félelmetes adatok után elértünk tehát a blog fő irányvonalához. A képek erejéig fellélegezhetünk, erőt és ötleteket gyűjthetünk tudatos életvitelünkhöz!


És akkor néhány ötlet az újrahasználat jegyében:

ize.hu

 

agraroldal.hu

 

nyultam.com

 

agraroldal.hu

 

images.postr.hu

 

locitrom.hu

 

inspiraciok.hu

 

noiportal.hu

 

otthonblog.hu

 

locitrom.hu

 

nyultam.com

 

 

PET bagoly

mentootlet.blogspot.hu

 

images.postr.hu

 

picunkova.blogspot.com

 

femcafe.hu