Fókuszban: A papír

  • 2013. szeptember 01. 02:00
  • Agi

"Évente kb. görögországnyi méretű erdő tűnik el a Föld felszínéről." - Humusz (idézet a teljesség igénye nélkül)

Bár életünk szerves része a papír, tehetünk egy s mást annak érdekében, hogy kevesebbet használjunk belőle. Illetve ha már kezünk közé akad, legalább a keletkezett hulladékunk mennyiségét ne növelje. Amikor a papír hulladékról esik szó, sokszor hallani a következő mondatot: "a papír lebomlik." Valóban. A mi fő célunk azonban az, hogy minél kevesebbet "fogyasszunk" belőle, hiszen így kerülhető el, hogy újabb és újabb oxigént adó fa kerüljön kivágásra.

Szeretnék egy kis személyes történetet elmesélni magamról. Bevallom, korábban én is elég sok papírt használtam a mindennapjaim során. Aztán egyszer csak "Öko-tudatomra" ébredtem :-) és változtattam a szokásaimon. Sikerült átállítani a gondolkodásomat környezetbarát üzemmódra, így kezdtem másként látni a dolgokat. Azon járt az eszem, hogy mit, mivel lehetne helyettesíteni a hétköznapokban. Olykor komolyan meglepődtem miért nem jutott előbb az eszembe 1-2 megoldás. Például háztartási papír törlőt használtam rongy vagy konyharuha helyett. Néha már azon kaptam magam, hogy egy árva vízcseppet is azzal itatok fel. Amikor feltettem magamnak a kérdést, mi az oka ennek a papír törlő fanatizmusnak, csupán csak azt a szegényes indokot tudtam felhozni, hogy a rongy nem esztétikus (már amikor használat után valahova ki kell teríteni megszáradni). Aztán pl. a munkahelyemen minden kézmosás után 2 ív papírtörlőt használtam el. 1 nap számtalanszor mosok kezet, ez pedig számtalan X 2 ív papír, ami pedig heti számtalan X 2 X 5 ívet jelent...és még folytathatnám eme csodálatos sort. Egyszer csak - mint a rajzfilmekben - felizzott a fénykörte a fejem felett: töröld a kezed törölközőbe! Következő helyettesítő ötletem a vattával kapcsolatos. Arclemosáshoz a már nem publikus kinézetű pamut polókból kivágott darabokat használok. Ezen sajátos felfedezéseim után már csak véletlen lehetett, hogy egy üzletben 100%-ban újrahasznosított papírból készült fültisztító pálcikákra bukkantam. Némileg ellene szól, hogy import termékről van szó.   

Na de magamat félretéve, arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy csak egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk környezetünkért. Kicsit éljük éberebben az életünket, lássunk túl a fogyasztói társadalomra berendezkedett cégek kényelmet nyújtó kínálatán. 

És akkor most jöjjenek a kreatív ötletek...

A környezetemben sokszor bukkannak fel egyes speciális papírtárgyak, amelyek sajnos a szemetesben kötnének ki, ha! nem járna folyamatosan azon az agyam mire használjam fel azokat. A következő képeken saját próbálkozásaimat láthatjátok.

 

 

Henger


 

Méretre vágtam a hengert, felül két ponton kilyukasztottam csillag csavarhúzóval, majd belefűztem a spárgából fonott fogantyút. Parafa dugóból vágtam darabokat, amelyeket ráragasztottam a hengerre.

                                                               

         

 

 

Hasáb


 

Ezeknek az a története, hogy az ajándékba kapott növénykéimet nem szerettem volna neylon szatyorban haza szállítani, ezért készítettem ezeket a 'hordozókat' :-) A lyukakat ismét csavarhúzóval hoztam létre. 

 

 

 

 

Papír tálkák összefűzve


 

 


 

 

 

Még több ötlet papírra


 

 

Cipős doboz másképp - Facebook/Kreativmania

 

Gurigákból - Facebook/Kreativmania

 

szinesotletek.blog.hu

 

marmalade.hu

 

otletes.blogspot.hu

 

inspiraciok.hu

 

inspiraciok.hu  - Tátika lámpa

 

csaladhalo.hu

 

 

kreativborze.blogspot.com