Premium Hungaricum

A Kárpát-medence minden olyan élelmiszeripari kis- és középvállalkozását támogatja ez a védjegy, amely a magyar hagyományokat tisztelő, egyedi és kiváló termékeket állít elő, mivel az alapító tagok (borászok, pálinka-, tészta- és vízgyártók) szerint ezek a termékek, illetve innovációk gyakran nem kapnak megfelelő anyagi támogatást a piacra jutáshoz és a fejlesztésekhez. Az értékteremtésen túli cél, hogy ne csak az elit hungarikumok, hanem a többi kiváló magyar termék is nemzetközileg ismertté váljon. A Prémium Hungaricum Egyesület védjegyét az Egyesület tagjai használhatják, akik azonosulnak az Egyesület célkitűzéseivel és termékeik, szolgáltatásaik megfelelnek azon követelményeknek, melyek a védjegyszabályzatban szerepelnek (minőség, megjelenés, szellemiség). A termékbírálat szempontja lehet az élemiszer beltartalma (íz, illat, állomány, szín), esztétikai megjelenése, nyomonkövethetősége, minőségbiztosítása, csomagolása, jelölése. Az egyesület saját tájékoztatása szerint a "premium” olyan minőségi terméket jelöl, amely azon túlmenően, hogy megfelel nemzetközi minőségi követelményeknek, valamely tulajdonságában kiemelkedően több vagy jobb más, ezen követelmények szerint ugyancsak minőségi termékeknél. A "hungaricum" olyan, magyar gyártók által előállított, a hazai kulturális- és gasztronómiai hagyományhoz szorosan kapcsolódó terméket jelent, amely magán hordoz egyedülállóan helyi, tájjellegű tulajdonságokat.
élelmiszer