Zöld Óvoda mentorálás (KDR) - 2016. I. félév

Jelenleg 139 intézmény szerepel a partneradatbázisunkban, akik részére továbbra is mentorálási tevékenységet folytatunk, vagy folytattunk.

2016. év I. félévében a mentorálási tevékenységünk elsődlegesen a rendelkezésünkre álló információk alapján kezdtük el. Folytattuk a félévben a mentorálásunkat a meglévő, vagy akár új intézmények bevonásával is, a leendő zöld óvodákra fókuszálva, akik még idén tavasszal tervezik beadni címpályázatukat.

Ismételten levelet írtunk a régió összes olyan óvodájának, aki még nem szerepel az adatbázisunkban és nem Zöld Óvoda. Felajánlottuk a segítségünket a pályázatíráshoz, zöldüléshez. Telefonon végighívtuk az összes olyan partnerünket, aki eddig nem adta be a címpályázatot. Felajánlottuk a mentorálást, a segítségnyújtást.

A félév során több személyes mentorálásra is sor került, például:
Székesfehérváron a Szent Imre Óvodában került sor egy Fejér megyei mentorálásra. A résztvevők: a Sárkeresztúri Napraforgó Óvoda két fővel: a vezető és egy óvodapedagógus, a Sárkeresztesi Ficánkoló Óvoda vezetője, valamint a házigazda Szent Imre óvoda öt dolgozója. Ők 2016-ban szeretnének Zöld Óvoda címre pályázni. Megjelent a Törpe-ovi Alapítvány Óvodája Bodajk két óvónője is, ők Örökös Zöld Óvoda címre pályáznak. A résztvevőkkel Vajgerné Bőhm Erika végigvette a pályázatírás szempontjait. Gondolatokat cseréltek az óvodák munkájáról, s megerősödtek abban, hogy érdemes pályázniuk.

Az Örömhír Keresztyén Evangélikus Óvodában is sor került egy Veszprém megyei mentornapra. A bejelentkezett hat óvodából három jelent meg, így négy óvoda számára tartott megbeszélést Vajgerné Bőhm Erika. A berhidai Süni Óvoda, a veszprémi Gyermekbolygó és a házigazda Örömhír Evangélikus Óvoda első ízben, a balatonfűzfői Szivárvány Óvoda és Bölcsőde harmadszor pályázik a ZO címre. A jó hangulatú beszélgetés során minden résztvevő ötleteket kapott munkájához és a pályázatíráshoz.

Nagy rendezvényünk volt Komárom-Esztergom megyében március 5-én. A tatabányai Micimackó Óvodában segítettük az óvoda kérésére azt a szakmai napot, melyet mentorálásként előadóként vállalt Bihariné dr. Krekó Ilona (KOKOSZ). 46 fő vett részt 13 óvodából, akik mindegyike szerepel partner-adatbázisunkban. Két előadás hangzott el: Környezeti nevelés, fenntarthatóságra nevelés az óvodában és Különböző helyszíneken megfigyelhető ökológiai összefüggések jellemzése.

2016. március 21-én jártunk a Komáromi Szivárvány Óvodában helyszíni mentoráláson. Pintér János Sándorné kérésére áttekintettük a dokumentációjukat, segítjük megírni a pályázatot.

Folyamatosan érkeztek a fent említett óvodákból az e-mailek. Küldik az elkészített részpályázati anyagokat, melyeket átnéztünk, véleményeztünk, segítettünk. A partneradatbázisban szereplő minden óvodának ismételten küldtünk e-mailt, aki még eddig nem pályázott, felajánlva a további segítséget, ösztönözve a pályázatírást.
Azoknak, akiknek aktuális a 2., 3. pályázat, szintén írtunk. És minden olyan óvodát, aki már háromszor nyerte el a címet, ösztönöztünk az Örökös cím beadására is.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg..

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg