Ökoiskola Információs Nap (KDR) - 2015. II. félév

Időpont: 2015. november 15. 13 óra

Helyszín: Munkácsy Mihály Általános Iskola (Székesfehérvár Munkácsy út 10.)

Az információs nap programja
13:00 megnyitó: Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója
13.10- A Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola – Örökös Ökoiskola – ökoiskolai programjának, jó gyakorlatának bemutatása - Némethné Nagy Irén tanár
13.30- A Natura 2000 fogalma, Natura területek Fejér megyében – Fenyvesi László környezeti nevelő (Duna-Ipoly Nemzeti Park)
14.00- vendégeink: Krepsz Gyöngyi zoológus HEROSZ Fehérvári Állatotthona és Urfi Tamás ügyvezető Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége
14.10- Hulladékból termék – újrahasznosítás: a Magyar Alumíniumipari Múzeum munkatársai az alumínium, Futterer Judit a műanyag háztartási hulladékok kreatív felhasználásába vonja be a résztvevőket.
14.30-tól 17.00-ig részletes tájékoztatást adunk arról, hogy a még nem Ökoiskolák hogyan pályázhatnak az Ökoiskola címre.

Az információs nap menetrendje alapján felkértük az előadókat az egyes előadások megtartására.
A rendezvényen 21 pedagógus vett részt 18 intézményből.

A szakmai nap előadásai a meghatározott tartalommal, a megadott sorrendben hangzottak el. Az információs nap előadói Varga Gábor, a Gaja Egyesület elnöke, Vajgerné Bőhm Erika, az egyesület titkára és Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője voltak.

kdr öi 2015 II félév

A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ!

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója és Varga Gábor megnyitója után Vajgerné Bőhm Erika ismertette a Gaja Egyesület, a HUMUSZ Szövetség tevékenységét és az SH/4/5 Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése projektet.
Némethné Nagy Irén, a Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola tanára intézménye örökös ökoiskolai munkájáról számolt be sok gyakorlati ötlettel gazdagítva a meghívottak eszköztárát.
Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője ismertette meg a jelenlévőket a Natura 2000 fogalmával, a Fejér megyei vonatkozásaival, az itteni jelölőfajokkal. Bemutatta a közös programlehetőségeket (madárgyűrűzés, osztály- és iskolai túrák), s beszélt a Madárdal tanösvényről is. Bár nem jelölőfaj, nagy élvezettel figyelte a hallgatóság az előadóval együtt érkező mezei pacsirtát és a róla szóló ismertetőt. Felajánlotta az együttműködést azon intézmények számára, akikkel még nincs közvetlen kapcsolatuk. (http://www.dinpi.hu/madardal-tanosveny)

Krepsz Gyöngyi zoológus, a HÉROSZ Megyei tagszervezetének elnöke, a székesfehérvári állatmenhely vezetője ismertette a tagozat munkáját. Lehetőség van iskoláknak, osztályoknak csatlakozni szervezetükhöz. Szívesen mennek ki ők is az intézményekbe, és szívesen fogadnak a menhelyen is iskolai csoportokat. A felelős állattartást sajátíthatják el így a gyerekek. (http://www.herosz.hu/fehervari_allatotthon?lang=hu)

A Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége képviseletében Nagy Attila városi elnök érkezett. Ismertette azt a jó gyakorlatot, melyet a székesfehérvári István Király Általános Iskolával (Örökös Ökoiskola) évek óta folytatnak. Felajánlotta az együttműködést a résztvevőknek. Sok lehetőség nyílik a közös munkára, szívesen segítenek a tanároknak. (http://www.hofesz.hu/)

Ezt követően a címpályázat felépítését mutatta be Vajgerné Bőhm Erika. Sok gyakorlati példa, jó ötlet hangzott el, biztatva a jelenlévőket a pályázásra.

Kiegészítő programként Zöld Kiállítás néven helyi expót szervezünk, ahova helyi érdekeltségű kiállítók (civil szervezetek, nonprofit kft-k, környezetbarát termékeket forgalmazó vállalkozások) kaptak meghívást. Célunk, hogy az intézményzöldítés témájába vágó eszközök, szolgáltatások felsorakoztatásával a keresletet és a kínálatot egymással megismertetve segítsük a pedagógusok munkáját a címek elnyerésében.
A Zöld Kiállítás keretében bemutatkozó szervezetek a következők voltak:
•    Krepsz Gyöngyi zoológus HEROSZ Fehérvári Állatotthona
•    Urfi Tamás ügyvezető Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége
•    Futterer Judit , Fúzió Egyesület képviseletében
•    Fülöp Krisztián és Kiss Anikó, a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum két munkatársa

A címpályázati előadás alatt felső tagozatosoknak tartott foglalkozást a Fúzió Egyesület tagja, Futterer Judit iparművész. Vele a gyerekek műanyag hulladékot és papírt hasznosítottak újra, ebből készítettek ékszereket.

A székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum két munkatársa, Fülöp Krisztián és Kiss Anikó az alumínium hulladék újrahasznosításának lehetőségeit kihasználva szintén ékszerek, kitűzők készítését segítette.

A szünetekben „ökofrankó” büfé várta a résztvevőket. A rendezvény során minden résztvevő kapott egy kisebb csomagot, melyben tájékoztató anyagokat talált a Gaja Egyesület jóvoltából.

A rendezvényértékelő lapok tanúsága szerint a résztvevők összességében jó hangulatúnak, alkotó légkörűnek, segítőnek értékelték a rendezvényt. A résztvevők külön pozitívumként megemlítették a pályázat megírásához kapott hasznos információkat, a kapcsolatteremtési lehetőséget más szervezetekkel, az előadások sokszínűségét és a bemutatott jó gyakorlatok sokaságát.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logó

svájci logóminiszterelnokseg