Ökoiskola képzés (KDR) - 2016. I. félév

A félévben történt meg a második akkreditált pedagógus továbbképzés megszervezése és lebonyolítása. 2016. március 9-11 között került sor a 30 órás akkreditált képzésre. Helyszínül a Székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolát választottuk (8000 Székesfehérvár, Munkácsy út 10.).
A kiválasztás szempontja volt a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI, a megközelíthetőség, Natura 2000 terület elérhetősége, és fogadókészség).

A régió iskoláinak emailes meghívót is küldtünk a képzéssel kapcsolatban. A jelentkezéseket nehezítette a szokásos mozgás a létszámban. Sokan bejelentkeztek, aztán visszamondták. Megírtuk a szerződéseket, majd visszaléptek. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. Végül 22 fő vett részt a képzésünkön.

1. nap
Ismerkedés, csapatépítő játékok
A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek
A Natura 2000 Hálózat bemutatása

2. nap
A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)
Ökoiskola alapfogalmak

3. nap
Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér
Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek
A továbbképzés lezárása, értékelés

A hallgatók motiváltak, érdeklődőek voltak, „tudni” akartak. Ami meglepett bennünket, hogy jó páran szívesebben vették volna, ha végig előadás van. A feladatoknál volt halk kérdés: most ezt tényleg csináljuk meg? Nyilván saját pedagógusi gyakorlatukban nem alkalmazzák a páros- illetve csoportmunkát, ezért volt némi húzódozás, de a többiek lendülete ezen átsegítette a társaság passzívabb részét. Mind a 22 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 22 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl. Pozitívak, elégedettek voltak a hallgatók. Ez tükröződik az elégedettségi kérdőívekben is. Azóta is érkeznek megkeresések. Szívesen vennék az intézmények az újabb képzési lehetőséget.

A képzés képei a Galériában tekinthetők meg. Tovább >>

 

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, a projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.

SH/4/5 logósvájci logóminiszterelnokseg