Önkormányzat

Az önkormányzatok feladata, hogy a település és környezete tiszta és rendezett legyen. Ezért nagy feladat számukra a köztisztasági szolgáltatások megszervezése, az eredmény és költségek szempontjából is hatékony hulladékgyűjtés és közterület-fenntartás. Jelen pillanatban a legtöbb önkormányzat gyors és egyszerű megoldással kiszervezi e feladatokat, a megbízott cégek pedig eltüntetik szem elől a szemetet. De valóban ez a jó megoldás? Megtakarítunk-e a réven és nem veszítünk-e többet a vámon? A köztisztasági szolgáltatásokért egyre többet kell fizetni, az élőmunka és a lerakás is egyre drágább, fogy a mozgástér. Az önkormányzatok érdeke, hogy minél kevesebb hulladék maradjon a településen és minél kevesebb hulladék hagyja el legálisan, vagy pláne illegálisan a város határait. A példamutató és kreatív önkormányzat ezért indít Nulla Hulladék programokat. Sok helyen már próbálkoznak szelektív hulladékgyűjtéssel, de ez csak az első lépés. A helyi társadalom bevonása, mozgósítása, kreatív és gazdaságilag is fenntartható hulladékcsökkentő megoldások bevezetése és felhasználóbarát működtetése: ez lehet az igazi kihívás! Teljes élet – Nulla hulladék!

MAGYAR NYELVŰ PÉLDATÁR A KÜLFÖLDI TELEPÜLÉSI SZINTŰ HULLADÉKMEGELŐZÉSRE

http://onkormanyzat.humusz.hu/

2012. szeptember 13.

Olvasni jó, könyvet kézbe fog és lapozgatni jó, bármennyire is környezetbarát megoldás az egyre terjedő e-book, és az erre kitalált olvasószerkezet, nekem valahogy mégis idegen ez, bevallom szükségem van arra, hogy bármikor leemelhessem a polcról, beleolvashassak. Tudom-tudom, a technika lehetővé teszi, hogy az e-book olvasóval is lapozgathassam, de az mégis csak egy szerkezet, amit semmiképpen nem szeretnék.

2012. március 14.
Németországban, Ausztriában és Svájcban több különböző rendelkezést léptettek életbe annak érdekében, hogy a nagyszabású rendezvényeken visszaszorítsák az eldobható edények használatát, valamint keretrendszert hoztak létre, amely az előbbi fajták igénybevétele helyett biztosítja az elmosható porcelánedények és evőeszközök alkalmazásának elterjedését.
2012. március 09.

A XI. kerületi önkormányzat megmutatta, hogy van reális alternatíva a kereskedelem multikra redukálódott világával szemben. Egy lakótelep közepén is lehet igénye valakinek arra, hogy egyenesen a termelőtől vegye a földből kihúzott friss zöldséget vagy házi készítésű élelmet. Ezt pedig igenis ki lehet elégíteni.

2012. március 05.

Gazsi egy zsibvásár a Szekszárd főterén, a Garay téren. A város 2010 szeptemberétől rendszeresen, minden hónap első szombatján rendezi meg a Garay téri zsibvásárként ismert használtcikk vásárt.

2011. április 25.
Hogy nagy lépés a társadalomnak? Öt éven belül megtudjuk. Tavaly decemberi ülésükön Tordas képviselői elfogadták a Fejér-megyei település Nulla Hulladék programját, amely 2016-ig fogalmaz meg ajánlásokat bevezetendő intézkedésekre. Cél a kommunális hulladék legalább 30%-os csökkenése. Molnár András írása.
2011. február 16.

Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Nem jutunk egyről a kettőre a hulladékcsökkentés terén. Pedig mit látunk? Egyre több EU-konform hulladékkezelő központ nyílik, ahol mindent szépen szétválogatnak, de az a mennyiség, ami a háztartásokból kikerül, nem hogy csökken, inkább nő. A szolgáltatók – ha másért nem, az EU-s támogatások miatt – egyre környezettudatosabbak, de mi nem. Ennek egyik oka, hogy mindegy mennyi a hulladékunk, ugyanannyit fizetünk.

2010. szeptember 19.
A HuMuSz (www.humusz.hu) a település önkormányzatával összefogva nemrég javaslatcsomagot készített Csór nulla hulladék tervezéséhez, amelyet az önkormányzati testület 2010. július 8-án el is fogadott.
2010. szeptember 19.
A HuMuSz (www.humusz.hu) a helyi önkormányzat, a szolgáltató, valamint a Zöld Kör közreműködésével nemrég javaslatcsomagot készített Hajdúböszörmény Nulla Hulladék tervezéséhez. A tervet az önkormányzat júniusi testületi ülésén megvitatták és egyhangúlag el is fogadták.
2010. augusztus 23.

Példák Ausztriából, Belgiumból, Finnországból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból.

2010. július 25.

A HuMuSz a Nulla Hulladék programjának keretében ingyenes jogi tanácsadást kínál önkormányzatoknak.

Hogyan tudja ezt igénybe venni?
Amennyiben az Ön településén is cél, hogy kevesebb hulladék keletkezzen és ennek érdekében már tett vagy épp most tervez lépéseket, de a megvalósítás során valamilyen akadályba  ütközött (pl. a hulladékos szolgáltatóval nem jutott dűlőre), akkor kérjük, írja meg nekünk! Jogi jellegű kérdéseikre az EMLA Egyesület segítségével igyekszünk válaszolni. A EMLA sok éves tapasztalattal rendelkezik környezetvédelmi jogi ügyekben.

Kérjük, kérdéseit pontosan fogalmazza meg, hogy a válasz is pontos lehessen!

Beküldési határidő: 2010. november 20.

Oldalak