Szolgáltatók

A nulla hulladék megközelítéssel abszolút értékben csökken a hulladék mennyisége és előnyére változik az összetétele. A hulladékgazdálkodási szolgáltatók mégsem ellenérdekeltek, hiszen nem lesz kevesebb feladatuk, sem kevesebb bevételük. Sőt! A feladatuk mindössze annyi, hogy a nagy tömegű vegyes hulladék begyűjtése és lerakása helyett a kreatívabb „nulla hulladék” megoldások felé forduljanak és bővítsék szolgáltatásaikat. Ide sorolható a házhoz menő vagy hulladékudvaros szelektív hulladékgyűjtés, a válogató és hasznosító művek működtetése. A szolgáltatók felelősek abban is, hogy valóban gazdaságos és környezetkímélő megoldásokat biztosítsanak a megelőzés – újra használat – hasznosítás - ártalmatlanítás fontossági sorrend betartásával, azaz ne akarjanak csupán technológiát árulni és mega-beruházásokkal nyerészkedni, ne a probléma, hanem a megoldás részesei legyenek! Ne feledjük, a szolgáltatóknak is elemi érdeke a hatékonyabb szállítás, hogy a lerakók lassabban teljenek be, minden menthető hulladék-anyagáramot kiszedjenek a temetőből és lerakóra már csak a tényleg elkerülhetetlen és hasznosíthatatlan „szemét” kerüljön. Teljes élet – Nulla hulladék!


2012. március 08.

Aktivizálható-e környezetvédelmi célokra több tízezer pihenni, kikapcsolódni vágyó fesztiválózó? Hogyan lehet elérni, hogy ők is környezettudatosan viselkedjenek akkor, amikor pihenni szeretnének? A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezői a Zöldövezet Társulás évek óta bevált receptjét használják.

2011. május 31.

Mennyi időbe telik a házhoz menő rendszer bevezetése, milyen átalakítások szükségesek a közszolgáltató részéről? Kevesebbet fizet-e a lakos, aki a szemetét szelektálva dobja a kukába? Lássuk!

2011. február 16.

Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Nem jutunk egyről a kettőre a hulladékcsökkentés terén. Pedig mit látunk? Egyre több EU-konform hulladékkezelő központ nyílik, ahol mindent szépen szétválogatnak, de az a mennyiség, ami a háztartásokból kikerül, nem hogy csökken, inkább nő. A szolgáltatók – ha másért nem, az EU-s támogatások miatt – egyre környezettudatosabbak, de mi nem. Ennek egyik oka, hogy mindegy mennyi a hulladékunk, ugyanannyit fizetünk.

2010. szeptember 02.

A média hatalom, méghozzá zöld hatalom. Az esetek jelentős részében mindennapi apróságokon múlik a környezettudatosság. Olyan gyakorlatokról van itt szó, ami alig igényel beruházást, háttérismereteket, tudást viszont annál inkább. A média szerepe összetett: feladata, hogy minél szélesebb körben terjessze a környezettudatos életmóddal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat, a nyilvánosság elé tárja a jelenlegi fogyasztási minták által okozott környezeti terhelés mértékét és okait.

2010. augusztus 23.

Példák Ausztriából, Belgiumból, Finnországból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból.

2010. július 11.
Utcákat borító szemét, guberálás, lomturizmus, akár vérre menő küzdelem egy tv-képcsőért... tavaszi csendéletnek nem nevezhető képek a lomtalanításról kis hazánkban. Vajon így kell ennek lennie? Esztergomban 2009 áprilisa óta rendhagyó és példaértékű módon szállítják el a lomot a háztartásoktól. Nagy Attilával, az Esztergomi Köztisztasági Kft. ügyvezetőjével Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület munkatársa beszélgetett.
2010. július 11.
Öt éve költöztünk a Balaton fővárosába, amely Budapest után nagyon élhető helynek bizonyult. A szocializmus ipari fejlesztései megkímélték a várost, a Festetics családnak köszönhető kastély, fasorok, parkok és persze a Georgikon pedig még mindig tündökölnek - bár fényük időközben kissé megkopott. A helyi társadalom tapinthatóbban emberibb a nagyvárosinál. Tóth Gergely írása.
2010. május 15.

Rudolf Wiedner osztrák származású hulladékos szakemberrel egy konferencián ismerkedtem meg. Már akkor is sokat beszélgettünk, figyelemre méltó dolgokat mondott hulladékról, hasznosításról, üzletpolitikáról. Több hazai céget tömörít a tulajdonában lévõ HUKE cégcsoport, amely sok tekintetben kiemelkedik a magyar közszolgáltatói piac átlagos színvonalából. Elhatároztam, hogy az elsõ adandó alkalommal felkeresem. Szilágyi László írása

2010. január 02.

szelektívA SZELEKTÍV Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Kft. a turai régió területén 1999 óta, Tura, Galgahévíz, Zsámbok és Vácszentlászló községek mindegy 15.000 lakosa számára biztosít házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Az svájci és osztrák minta alapján megvalósított rendszernek köszönhetően a hulladéknak mára több mint 60%-át eltérítik a hulladéklerakóról.

2010. január 02.
iszapJelentősen csökkenhet a lerakóba kerülő települési szilárd hulladék mennyisége a dél-dunántúli megyékben a már megkezdett és a következő években megvalósuló fejlesztések eredményeképpen. A Dél-dunántúli régió összesen 660 települést foglal magába, amelyek hét különböző regionális hulladékgazdálkodási projekthez kapcsolódva igyekeznek korszerűsíteni a települési szilárd hulladékok kezelését.

Oldalak