Mi történt eddig a Humusz Nulla Hulladék programjában?

 

A Humusz Nulla Hulladék programjának fő üzenete:  Teljes élet – nulla hulladék.”

A fenti mondatba igyekeztünk belesűríteni mindazt, amit számunkra a Nulla Hulladék jelent: a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre. A Nulla Hulladék tehát a hulladékmegelőzés mellett egy társadalmi átalakulás igényéről is szól. Egy olyan átalakulás igényéről, amely során letisztázódhatnak azok az értékek, amelyek alapján az életünket hosszú távra berendezhetjük. Egyenként is, de még inkább másokkal együttműködve, élő közösségekben.

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi mindent tettünk az elmúlt években a Nulla Hulladék program keretein belül.

 

Nulla Hulladék nyitónapot szerveztünk

A Nulla Hulladék kampány nyitó napját 2009. május 9-én tartottuk a HuMuSz Házban. Ezen hazai hírességek is részt vettek: Palya Bea, Novák Péter, Endrei Judit. A rendezvényre mintegy 100 ember látogatott el. Összefoglaló cikkünk itt olvasható. 

Cikkeket írtunk a nulla hulladék hétköznapi lehetőségeiről

A Nulla Hulladék kampányhoz kapcsolódóan rengeteg cikket írtunk elsősorban a lakossági nulla hulladék lehetőségekről. Ezek egy része cikksorozatként jelent meg nagy látogatottságú médiafelületeken (pl. Figyelőnet, Nők Lapja Café, Metropol, origo365). A cikkeket itt gyűjtöttük egybe.

Nulla Hulladék Hetet szerveztünk (2010)

Az Európai Hulladékmegelőzési Héthez kapcsolódva 2010 novemberének utolsó hetében Nulla Hulladék Hetet tartottunk . A programban számos más civil szervezettel dolgoztunk együtt, az ő segítségükkel tudtunk jó hazai kezdeményezéseket bemutatni. A partnerek összesen 35 eseménnyel járultak hozzá a Nulla Hulladék Héthez. A Hét záró rendezvényére a Blaha Lujza téren került sor. A program weboldala: tulsokcucc.hu

Elkészítettük a nullahulladek.hu honlapot

A projekt másik fő célja az volt, hogy már meglevő Nulla Hulladék jó gyakorlatokat térképezzünk fel és népszerűsítsünk, valamint minél több ilyen lehetőséget javasoljunk különböző társadalmi csoportok számára. Ennek érdekében hoztuk létre a www.nullahulladek.hu oldalt, amely tulajdonképpen egy gyűjtőportál jó gyakorlatokból (cikkek, filmek, dokumentumok és linkek) a következő csoportokat megcélozva. Az előbb felsorolt csoportok közül egyelőre az első hat csoporthoz tudtunk érdemben javaslatokat gyűjteni, de természetesen a jövőben törekszünk a többi feltöltésére is.

Kukadiéta versenyt hirdettünk (2009. május 9 – 2009. 08.31.)

Ezt a versenyt kettős céllal indítottuk: egyrészt, hogy a lakosság köréből újabb jó gyakorlatokat gyűjtsünk, másrészt hogy ráakadjunk olyan emberekre, akik segítségével cikkekben, kisfilmben meg tudjuk mutatni, hogy az otthoni zöldülés nem lehetetlen, erre mindenki találhat lehetőségeket, ha akar.

Összesen 2000 nyomtatott kérdőívet osztottunk szét rendezvényeinken, illetve több médiatámogató is hirdette a versenyt (Metropol - főtámogató, további médiatámogatók: FigyelőNet, greenfo.hu, Praktika). Létrehoztunk egy honlapot is: www.kukadieta.humusz.hu címmel (ez ma már nem él). Összesen 101 érvényes pályázat érkezett, közülük 10 nyertest hirdettünk. A verseny eredményéről külön cikkben számoltunk be. 

A 10 nyertesből 5 résztvevővel készült cikk, és egyikükkel egy kisfilm is.

Filmeket készítettünk nulla hulladék jó gyakorlatokról

Összesen 21 db rövidfilm készült hazai jó gyakorlatokról, közösségi kezdeményezésekről és 11 db külföldi kisfilmet fordítottunk le, s láttunk el magyar felirattal. Ezek külföldi jó gyakorlatokat mutatnak be. A filmek a Videótárunkban a Nulla Hulladék jó gyakorlatok, valamint a Mások filmjei/Filmek külföldről blokkban találhatóak. A filmek terjesztésére több kábeltévével is megállapodást kötöttünk. Ezek alapján 2011. június 30-ig mintegy 145 000 háztartásba jutnak a hazai jó gyakorlatokat bemutató kisfilmek.

Társadalmi célú reklámokat (TCR) készítettünk

Az 5 kisfilm témái: újrahasználat, megelőzés, szelektív gyűjtés és újrahasznosítás, komposztálás, túlzott fogyasztás. A 30 mp-es klipeket elsősorban regionális tévécsatornákon vetítettük, illetve az interneten terjesztjük, oktató munkánkhoz használjuk. 

A kisfilmek hatékonyság-vizsgálatát, illetve ennek apropóján a lakosság fogyasztási szokásait és hulladékkal kapcsolatos attitűdjeit a Forsense Kft. végezte el, illetve vizsgálta.

Nulla Hulladék Hálózatot szerveztünk

A Hálózatot azzal a céllal hoztuk létre, hogy a Nulla Hulladék témakör iránt érdeklődő és az ezért dolgozni akaró helyi civil szervezetek egymásra találhassanak. A toborzás első éve után (amelyhez a hívó szó a Nulla Hulladék volt) kidolgoztuk a hálózat működési alapjait, a csatlakozás feltételeit. Ezt követően együttműködési megállapodást kötöttünk azokkal a szervezetekkel, amelyek a kidolgozott célokkal és szabályokkal egyetértettek, illetve a tagsági feltételek teljesítését vállalni tudták. A hálózat továbbra is informális, azaz a tagoknak jogi kötöttségük nincsen, tagdíjat nem fizetnek, csak egy önkéntesen vállalt együttműködési megállapodás kötelezi őket az alapszabályok betartására. A hálózati célokról, működésről itt lehet olvasni. És itt láthatóak azok a szervezetek, amelyek vállalni tudják a csatlakozási feltételeket. 

A 2010. tavaszán az 1% kampányunkat a Nulla Hulladék üzenettel kötöttük össze. A kampányban a hálózati tagok közül 15 szervezet személyre szóló kampányeszközöket és javaslatokat kapott.

Képzéseket szerveztünk civileknek

Szerettük volna látni, hogyan is állnak jelenleg a hazai zöld szervezetek, ezért partnerünk, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület (TFF) két kutatást végzett el. Az elsőt egy online kérdőív formájában végezte  a TFF. Ezt többnyire kisebb szervezetek képviselői töltöttek ki. A másik egy mélyinterjúkon alapuló kutatás volt olyan meghatározó személyiségekkel, akik évek óta a zöld mozgalomban tevékenykednek.  

A kutatás eredményeként összeállítottuk azt a tematikát, melyet a hálózathoz csatlakozó civil szervezetek döntéshozói és meghatározó személyiségei számára egy műhelymunka-sorozat keretén belül – összesen 38 tréningnapon – adtak át az adott témakör szakértői. A fő témakörök a következők voltak: fenntartható környezet és társadalom, nonprofit menedzsment, hálózati együttműködés, szervezetfejlesztés és kommunikáció. A műhelymunkákon összesen 91 szervezettől 140 fő vett részt.

Nulla Hulladék terveket készítettünk összesen 4 településen

2009-2010 között az alábbi településeken sikerült Nulla Hulladék programot kidolgozni és elfogadtatni: Csór, Hajdúböszörmény, Tordas, Várpalota. Ezeken a településeken az alábbi munkákat végeztük:

  • Felmérés a lakosság körében: A kérdőíves felmérés során arra voltunk kíváncsiak, hogy a helyiek mennyire érzik súlyosnak a hulladékproblémát, mit tudnak a helyi hulladékgazdálkodási rendszerről, mennyire ismerik a hulladékcsökkentés lehetőségeit és mennyire várják ezeket az önkormányzattól, stb. A kérdőívet a Green Dependent Egyesülettel közösen dolgoztuk ki, majd a kérdőívezést a helyi szervezet végezte el. Ez igen nagy munka volt számukra. A kiértékelésekből szöveges összefoglalót készítettünk. Ezek elérhetőek a nullahulladek.hu oldal Mintatelepülés menüjében is.

  • Nulla Hulladék terv készítése: Elkészítettünk egy felmérő adatlapot, amelyben a helyi hulladékgazdálkodás tervezéséhez szükséges alapinformációkra kérdeztünk rá. Ezt részben a helyi civil szervezet, részben az önkormányzat töltötte ki. A nulla hulladék tervet az adatlap adataira, a lakossági felmérés eredményére, valamint a helyi illetékessel történt konzultációra alapozva írtuk. Fontos szempont volt, hogy ne csak a keletkező hulladék kezeléséről szóljanak (ahogy a hulladékgazdálkodási tervek általában), hanem megjelenjen bennük a helyi közösségi élet élénkítése, az általános szemléletformálás, a közös munka lehetősége a helyi civilekkel. Összesen 4 településen készült Nulla Hulladék terv (Várpalota, Csór, Hajdúböszörmény, Tordas). Ezeken a településeken önkormányzati testületek hivatalos határozatban fogadták el, hogy a jövőbeni tervezéseknél figyelembe veszik a javaslatokat.

  • Helyi kommunikáció: 2010-ben helyi rendezvényeken igyekeztünk megjeleníteni a Nulla Hulladék témakört. Ezekhez játékokat, kiadványokat, sátrat, versenyekhez nyereményeket (ceruza, órarend, matrica). Ezen kívül helyi médiafelületeken is igyekeztünk megjeleníteni a Nulla Hulladék fogalmat és megoldásait. Az általunk megírt Nulla Hulladék cikkekből rendszeresen küldtünk a mintatelepülések koordinátorainak, akik azt helyi lapban és/vagy saját (illetve települési) holnapon, hírlevélben jelentették meg. Várpalota esetében a helyi szervezet elérte, hogy 30 mp-es Nulla Hulladék klipjeinket a várpalotai tévé rendszeresen vetítse. A várpalotai komposzt programról kisfilmet forgattunk, a helyi szolgálatóval pedig interjút készítettünk a kísérleti jelleggel bevezetésre került házhozmenő szelektív gyűjtésről.

Rendezvény-turnéra indultunk

Hulladékmegelőzéssel foglalkozó interaktív kiállításunkkal 2009-ben 36 fesztiválra látogattunk el. A kiállítási anyag a pályázati programon kívül is számos helyre eljutott. Emellett 60 iskolai programon is részt vettünk. A turnéról az alábbi cikkekben számoltunk be:

 Pályázatokat írtunk ki

A hulladékcsökkentés témakörében két pályázatot írtunk ki diákoknak:

  • Ötletpályázatunkban arra kértük a diákokat, hogy hulladékos szemmel nézzenek rá az iskolai tevékenységeikre. 
  • A fotópályázatunkban pályázó feladata, hogy a fényképei segítségével felhívja a figyelmet a hulladékproblémára.

Órákat tartottunk felsőoktatási intézményekben

Öt egyetemen összesen 25 kurzust tartottunk a Nulla Hulladékról, előadásonként 60-80 hallgató részvételével.

 Nulla Hulladék menedzser képzési anyagot készítettünk és akkreditáltattunk

Az anyag vállalati környezetvédelmi/hulladékgazdálkodási vezetők, önkormányzatok vagy kistérségek/társulások környezetvédelmi referensei és civil szervezetek projektvezetői számára készült. A tananyagot úgy állítottuk össze, hogy elsősorban a hagyományos hulladékgazdálkodáson túlmutató, a hulladékhasznosítást és a valódi megelőzést szolgáló intézkedésekről, közösségi rendszerekről, lehetséges beruházásokról szóljon.