Felhívás önkormányzatok számára

A HuMuSz a Nulla Hulladék programjának keretében ingyenes jogi tanácsadást kínál önkormányzatoknak.

Hogyan tudja ezt igénybe venni?
Amennyiben az Ön településén is cél, hogy kevesebb hulladék keletkezzen és ennek érdekében már tett vagy épp most tervez lépéseket, de a megvalósítás során valamilyen akadályba  ütközött (pl. a hulladékos szolgáltatóval nem jutott dűlőre), akkor kérjük, írja meg nekünk! Jogi jellegű kérdéseikre az EMLA Egyesület segítségével igyekszünk válaszolni. A EMLA sok éves tapasztalattal rendelkezik környezetvédelmi jogi ügyekben.

Kérjük, kérdéseit pontosan fogalmazza meg, hogy a válasz is pontos lehessen!

Beküldési határidő: 2010. november 20.

 

Miért jó ez Önnek?
Egyrészt jogi segítséget kap munkájához, másrészt tapasztalatai megírásával hozzájárul ahhoz, hogy feltérképezhessük a hulladékcsökkentő programok megvalósulását akadályozó tényezőket. Ezek alapján ajánlásokat tudunk megfogalmazni az országos szintű döntéshozók számára.

Ha ideje engedi, kérjük, hogy a hulladékcsökkentést hátráltató egyéb természetű (gazdasági, társadalmi) akadályokról is írjon nekünk!

Tapasztalatait, kérdéseit a következő módokon tudja eljuttatni hozzánk:
1. elektronikus adatlapon keresztül itt: adatlap
2. a megelozes(kukac)humusz.hu címre elektronikus levélben
 

Várjuk jelentkezését és köszönjük segítségét!

HuMuSz

A programot az  EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint az Ökotárs Alapítvány és partnerei finanszírozzák.


eea_grantsnorway_grantsokotars_logo

A felhívásról bővebben:

Bizonyára Ön is szembesült már azzal, hogy egyre több hulladék keletkezik, ennek elhelyezése egyre nehézkesebb, s a megnövekvő teher leginkább az önkormányzatokat sújtja. 2009 nyarán országszerte több lerakót bezártak, így a hulladékot messzebbre kell szállítani – talán az Ön települése is érintett ebben a kérdésben. A távolságokkal együtt várhatóan a költségek is emelkedni fognak.

Ugyanakkor az Európai Unióban az a törekvés, hogy a hulladékgazdálkodás a hulladékmegelőzés felé mozduljon el: 2013 végére minden tagállamnak külön hulladékmegelőzési tervet kell készítenie, amelyhez majd igazodniuk kell a települési terveknek is. Emellett uniós előírás, hogy a lerakókra kerülő szerves hulladékok mennyiségét csökkenteni kell, ugyanakkor növelni kell a szelektív gyűjtése bevont hulladék arányát.

Hulladékcsökkentéssel kapcsolatos szemléletformálásra, házi komposztálási program elindítására, szelektív gyűjtés szervezésre hazai uniós források is elérhetők.

Mit lehet tenni?
A lerakók és égetők számának növelése helyett a keletkező hulladék mennyiségének jelentős csökkentésére, illetve az anyagok egyre növekvő visszanyerésére (újrahasznosítás) kell törekedni. A folyamatban szerepe van a lakosoknak, a cégeknek, a kormányzatnak, de természetesen az önkormányzatoknak is - például az alábbiak megvalósításával:

  • házi komposztálási program indítása
  • házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése
  • hulladékudvar és/vagy átmeneti tároló létesítése szelektált hulladékok tárolására
  • javítóműhelyek népszerűsítése
  • veszélyes hulladékok lerakásának megtiltása önkormányzati lerakón
  • újrahasználati központok kialakításának támogatása
  • cserebere fórumok szervezése civil szervezettel közösen
  • szemléletformáló programok indítása a településen
  • az önkormányzati dolgozók továbbképzése a témában
  • arányos és differenciált szemétdíj bevezetése

 

Önkormányzati oldalunkon hasznos segédanyagok is találhatóak a nulla hulladék tervezéshez. A www.humusz.hu/nullahulladek oldalon a Mintatelepülések menü alatt a Hajdúböszörmény és Csór  települések számára készült – az önkormányzati testület által elfogadott - nulla hulladék javaslatcsomagok is megtalálhatóak. A HuMuSz 2010 júniusában szervezett Eső előtt köpönyeg - A megelőzés művészete c. konferenciája számos hasznos információval elsősorban szemléleti kérdésekben és irányzatokkal kapcsolatban. A konferenciához kapcsolódó anyagok:

Esőben...

A megelőzés művészete

Részletes összefoglaló

A konferenciát a Visegrad Fund, a Nemzeti Civil Alap, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

Ezekből is meríthet ötleteket.

A Nulla Hulladék program elindításával többek között:
- csökken a lerakásra/égetésre kerülő hulladék mennyisége
- lomtalanításkor csökken az elszállítandó hulladék mennyisége
- a lakosság igazságosabb rendszerben fizethet a hulladékért
- növekszik az újrahasználatra és újrahasznosításra kerülő hulladékok aránya
- szemléletformáló programok hatására nő a környezettudatosan viselkedő helyi lakosok száma
- együttműködések alakulnak a helyi civilek, az önkormányzat, a cégek, iskolák...stb. között