Rákkeltő anyagok a chipsben?
A főügyész azt szeretné, ha az étteremláncok figyelmeztetés nélkül ne adhassanak el sült krumplit és chipset. Vagyis a forgalmazóknak fel kellene tüntetni, hogy a termékek akrilamidot tartalmaznak, ez pedig rákot is okozhat. Egy 2002-es kutatás kimutatta, hogy ez a vegyi anyag akkor keletkezik, amikor a keményítőt tartalmazó ételeket magas hőmérsékleten sütik.
Van összefüggés
A főügyész a Reuters beszámolója szerint nem betiltani akarja ezeket a termékeket - hiszen saját bevallása szerint is finomak -, csak azt szeretné, ha a vásárlók tisztába lennének a veszélyekkel. A pert egy 1986-os törvény alapján indította, mely szerint a gyártók kötelesek tájékoztatni arról a vásárlókat, ha a termék rákot okozó anyagot tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet rákkeltőnek minősítette a vegyületet, állatkísérletekben bizonyították, hogy van összefüggés a rák kialakulása és az akrilamid bevitele között.
A per hatására elképzelhető, hogy a chipses zacskókón olvasható lesz a figyelmeztető felirat, de még az éttermek falán is kint lehet egy tábla, melyen a rákkeltő vegyület veszélyeire figyelmeztet.
A Pepsi cég chipseket gyártó cége, a Frito-Lay közleményében kijelentette, hogy termékei a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek. A Times Online tudósítása szerint a Procter & Gamble tudatta, hogy kutatóik még vizsgálják a 2002-ben közzétett eredményeket."
Forrás: index