Kuka helyett múzeumba került az elkobzott cukor
Nem mindennapi módját választotta a Vám- és Pénzügyőrség a jogerősen elkobzott, de nem értékesíthető cukor megsemmisítésének, ugyanis a miskolci Herman Ottó Múzeumnak adományozta, ahol a nyolcmillió éves mocsárciprusok konzerválásához használják majd fel.
A VPOP összesen 10650 kg cukrot adott át a múzeumnak. Ekkora mennyiségű cukor megsemmisítése hosszabb folyamat, ahogy hosszadalmas a mocsárciprusok tartósítása is: a hatalmas tartályokban álló két famatuzsálem cukros oldatban konzerválódik. A tervek szerint minden hétfőn 400 kilónyi cukrot emelnek majd ki a raktárból, és öntik bele a konzerváló oldatba - részletezte Sípos Jenő, a VPOP szóvivője.
Az
utóbbi években elkobzott nagy mennyiségű cukrot azért csak most tudták
átadni a múzeumnak, mert minden esetben bűncselekmények felderítéséhez
kötődtek a lefoglalások. Az ügyek teljes körű kivizsgálása hosszabb
időt vett igénybe.
Veres László múzeumigazgató elmondta, hogy a
bükkábrányi bányában megtalált mocsárcipruserdőből négy fa került a
miskolci Herman Ottó Múzeumba, közülük kettőt cukoroldatos eljárással
tartósítanak, egy tiszta vízben áll, egyet pedig - az Ipolytarnócon
kiállított leletekhez hasonlóan - műgyantás eljárással kezelnek.
A
fák cukros tartósításával megpróbálják elérni, hogy - mivel a törzsek
elveszették cellulóztartalmukat - a leletek ne porladjanak szét, hanem
átitatódjanak a cukorral, és ezáltal szilárddá váljanak. Az átitatást
minimális, öt százalékos cukoroldattal kezdték, ezt a koncentrációt
emelik folyamatosan. Ezután lassan kiszárítják majd a két ősfát, a
szerkezetébe beépülő kikristályosodó cukor pedig megadja a kellő
szilárdságát.
Forrás: Forestpress