Miért pirománia?

A Pirománia oldal azért alakult, hogy legyen egy olyan felület, ahol minden hasznos információ megtalálható a hulladékégetésről általánosságban, és a hazai helyzetnek, aktualitásoknak és működő égetőműveknek is utána lehessen nézni.

 

A hulladékégetés a hulladékos hierarchia (2012. évi CLXXXV. törvény - a hulladékról, 7. §) alján található. Beszélhetünk az égetésről, mint ártalmatlanítási kezelés, ez esetben a D10 kezelési kód alatt található. A hierarchián egy szinten található a lerakással, egyetlen előnye a hulladék térfogatának csökkenése, de a salakanyagok így is a lerakókra kerülnek. A hierarchián egy szinttel feljebb található az energetikai hasznosítás hulladékégetés során. Ezek a létesítmények az R1 kód alatt találhatóak. Azért kerülhetett a hierarchián előrébb, mert az égetés során felszabadult energiát hő-, gőz- és villamosenergia formájában hasznosítják, nem hagyják elveszni. Azonban ez becsapós lehet, ugyanis ha logikusan végiggondoljuk, mennyi energiabefektetéssel jár egy termék előállítása, elszállítása a vevőhöz, majd a vevőtől hulladék formájában az égetőhöz, akkor az előállított energia csak minimálisan elégíti ki az igényeket. Továbbá az égetőművek sok esetben vegyes hulladékot égetnek el, amelyek így tartalmaznak szerves anyagokat is (nagy részük víz, amit el kell párologtatni), fémeket (félig olvadnak csak meg, amit utólag kiválogatnak) és üvegeket is. Energetikai szempontból a műanyagok (kőolaj származékok) égetése a legjobbak, viszont ezek égéstermékei a legveszélyesebbek a környezetre és egészségre egyaránt. Ebből kifolyólag ártalmatlanítás és energetikai hasznosítás esetén is megegyeznek a kibocsátási határértékek. Ha nem vegyes hulladékot égetnek, hanem ún. másodlagos tüzelőanyagot (RDF), akkor jobb égéshő érhető el. Azonban az RDF műanyag és papír frakciókból áll, amely anyagok újrafeldolgozása az esetek döntő többségében megoldott, és környezeti szempontból is jobbak az égetésnél, ahogy azt a hierarchia is mutatja.

A honlapon utána lehet olvasni, hogy milyen típusú égetők léteznek (gondoltad volna, hogy cementgyártás során is égetnek hulladékot?), milyen környezeti és egészségügyi ártalmakkal jár a hulladékok elégetése (lég-, talaj- és vízszennyezés, gazdasági és társadalmi károk), valamint összegyűjtöttük a hazai égetőket is.

Hogy mik az alternatívák? Erről is esik szó, de a legfontosabb, hogy a hulladékok kezelésénél ne a csővégi megoldásokat keressük, amelyek hosszútávon "fenntartják" a mai hulladékgazdálkodási rendszer fenntarthatatlanságát, hanem a problémák valódi okait keressük meg, és ezeken változtassunk. A Nulla Hulladék elv célja a nyersanyagok felelős használata, ezek körforgásban tartása újrafeldolgozás vagy legjobb esetben újrahasználat által, illetve a hulladék megelőzése tudatos fogyasztói és gyártói magatartással.

 

hulladékpiramis

 

A hulladékok égetéssel történő kezelése a hierarchia legalján található.