Takarékoskodj az energiával!

Kevesebb energia fogyasztásával kisebb mértékben járulunk hozzá a klímaváltozáshoz!

A média egyre több olyan hírről tudósít, melynek középpontjában a felmelegedés, a klímaváltozás áll... Az ezzel összefüggésben emlegetett természeti csapások, átalakuló élőhelyek, pusztuló fajok, sivatagosodó tájak, melegrekordok, stb. földrajzi értelembe véve talán távoli eseményeknek tűnnek, pedig VAN kapcsolat a szobánkban felkapcsolt villany vagy a gépi autómosó használata és a globális klímaválság között. Hiszen majd mindenhez, amit előállítunk, megvásárolunk, elhasználunk, szolgáltatásként igénybe veszünk, stb. energiára van szükség, amit pedig - többé vagy kevésbé de - környezetterhelő módon termelünk. Tehát ha - közvetve vagy közvetlenül - minél kevesebb energiát használunk fel, annál kevésbé járulunk hozzá a környezeti problémák előidézéséhez, fokozásához. Számít minden egyes Celsius fok a termosztáton, minden egyes kidobott tárgy, autós utazás, elpocsékolt liter ivóvíz, stb.

 

TIPP

 

 • Vásároljunk tudatosabban, kevesebbet, tartósabbat! Termeljünk minél kevesebb hulladékot! A minket körülvevő tárgyak, eszközök, élelmiszerek, stb. előállítása, becsomagolása, szállítása, hulladékként történő kezelése - az ezekkel összekapcsolódó energiafogyasztás révén - mind hozzájárul a klímaváltozáshoz. „Sok kicsi sokra megy" alapon „bölcsőtől a sírig megtett életútjukkal" jelentős környezeti hatást okoznak, így ha tudatosabbak leszünk fogyasztás terén, javíthatunk környezetünk állapotán. Nézzük hát meg, hogy adott dologra, tárgyra, stb. valóban szükségünk van-e; illetve azt, hogy megvásárlásával/használatával milyen/mekkora környezetterhelést okozunk... s ezek alapján döntsünk!
 • A háztartások zömében számos „kacat, bóvli, porfogó, semmire sem jó" kategóriájú tárgy, használati eszköz is fellelhető. Ezek hasznossága (s gyakran emocionális értéke is) a nullával egyenlő, így néhány hónapnyi/évnyi ide-oda rakosgatást követően általában a kukában végzik, amivel feleslegesen termelünk hulladékot, fogyasztunk energiát, stb. Kerüljük az ilyen tárgyak - általában impulzív alapon történő - megvásárlását! Mielőtt ilyesmit vennénk magunknak vagy másoknak, jusson eszünkbe az előző pont!
 • Háztartási gépeink, berendezéseink vásárlásakor keressünk az energiatakarékos, „A" kategóriás változatokat. 
 • Fűtési szezonban éjjel illetve távollétünk idején állítsuk alacsonyabbra (termosztát, radiátorok letekerése) a hőfokot, így jelentős mennyiségű energiát és pénzt spórolhatunk meg.
 • Szigeteljük jól a házat, a nyílászárókat - a legtöbb meleg utóbbiakon át távozik. Lehetőség szerint termo-ablakokat építtessünk be.
 • A klímaberendezések nagy teljesítményű gépek lévén nagyon sok áramot fogyasztanak, amivel tetemes mennyiségű CO2-t termelünk... Környezetkímélőbb megoldás a külső árnyékolás (üveg felületek külső védelme spalettával, rolóval, redőnnyel, napvászonnal, falak befuttatása növényekkel, stb.), így kevesebb meleg jut be az épületbe.
 • Jó megoldás az is, ha a ház déli oldalára, déli ablakai elé lombhullató fákat ültetünk: ezek nyáron a melegtől óvnak, télen viszont beengedik a napsugarakat az épületbe. Az északi oldalt örökzöld növényekkel, futónövényekkel, fűtetlen tárolókkal (spejz, sufni, garázs, stb.) és fal mellé felsorakoztatott tűzifával (ha pl. cserépkályhával is fűtünk) védhetjük a közvetlen hidegtől.
 • Télen szellőztessünk gyakran, rövid ideig. A bútorokat, függönyt ne toljuk/eresszük rá a radiátorra: felfogják a meleget. Sötétedés előtt húzzuk be a függönyt, engedjük le a redőnyt, így több hő marad a szobákban. A ritkán használt szobákban ne kapcsoljuk le teljesen a radiátort (elegendő minimális fűtés) mer hőt von el a szomszédos helységektől és újbóli felmelegítésük több energiát igényel, mint alapjáraton történő fűtésük.
 • Használjunk energiatakarékos világítótesteket. Kapcsoljuk le a villanyt azokban a helységekben, ahol 5 percnél tovább nem tartózkodik senki. Általános helyett - amikor csak lehet - használjunk helyi megvilágítást (asztali vagy állólámpa, irányított fénysugarak, stb.). Ne a csillár fényénél olvassunk, arra elegendő az asztali lámpa is...
 • Rádiót, lejátszót, TV-t, stb. csak akkor üzemeltessük, ha valaki hallgatja/nézi is a műsort. Ha hosszabb időre távolodunk el a működő berendezéstől, akkor inkább kapcsoljuk ki!
 • Amikor csak lehet, hideg vizet használjunk - így spórolhatunk a felmelegítéshez szükséges energiával.
 • Mosógépet csak telirakva kapcsoljunk be, ellenkező esetben energiát pazarolunk. A szárításra ne fecséreljünk áramot: szárítógép használata helyett teregessünk a napra vagy a szobai ruhaszárítóra. Télen a radiátoron szárított ruha párásítja a levegőt, ez javítja hőérzetünket is!
 • A háztartási készülékeket ne hagyjunk készenléti üzemmódban (stand by), mert ilyenkor energiát fogyasztanak el teljesen feleslegesen.
 • Ha hosszabb ideig marad magára a lakás, akkor kapcsoljunk ki mindent, amit csak lehet (hűtő, cirko őrlángja, hálózatról működő ébresztőóra, stb.).
 • Ha megtehetjük, a lakás átalakításakor vagy építkezéskor éljünk az energia alternatív előállítási formáival (napenergia, hőszivattyú, stb.). Hosszú távon előnyös megoldást kínálnak a passzív házak! Olcsó, mindenki számára elérhető napenergia-felhasználási lehetőség a kertben felállított, sötét színű víztartály, melyet a nap hője melegít fel: ingyen melegvíz környezetkímélő módon.
 • A zöldtetők és a homlokzatra futtatott kúszónövények (a lombhullatók a téli nap hőjét áteresztik) előnyösen befolyásolják az épületek belső hőmérsékletét, s ezzel fűtési/hűtési energiafogyasztását.
 • Számítsuk ki, hogy saját CO2 kibocsátásunkkal milyen hatást gyakorolunk a környezetre... s változtassunk néhány hétköznapi dolgon!

 

AJÁNLOTT IRODALOM és LINKEK