Vízhasználat

Használjunk minél kevesebb vizet a hétköznapokban! Vigyázzunk az élővizekre!

Bolygónk vízkészletét egyre gyorsabb iramban éljük fel, ráadásul minősége folyamatosan romlik. Egyes országokban már most háborúk folynak a vízforrások, vízgyűjtő területek birtoklásáért (az „új folyékony arany" néven emlegetik); s az édesvíz elérhetősége, hozzáférhetősége globális szinten is jelentkező problémává vált. Ennek ellenére a fejlett országok lakói még mindig úgy gondolják, hogy a víz „kifogyhatatlan" erőforrás, s nem tudatosodott bennük, hogy jóval takarékosabb és átgondoltabb fogyasztására van szükség.

Nem csak víztartalékainkkal, de élővizeinkkel is felelőtlenül bánunk. Gyakran nem gondolunk bele, milyen könnyen szennyeződhetnek a természetes vizek... A közvetlenül a talajra/talajba vagy otthoni lefolyókba, közterületi csatornanyílásokba kerülő vegyszerek - permetszerek, rovarirtók, műtrágya, stb. - és a szennyvízcsatornákon áthaladó háztartási szerek gyorsan, hatékonyan, nagy mennyiségű víztömeget képesek megmérgezni. (Hazánkban számos településen, városban még nincs vagy nem teljesen kiépült a szennyvíztisztítás... ráadásul a régi emésztőgödrök is gyakorta úgy készültek, hogy lassanként áteresszék az ott landoló szennyeződést.) De például régi, műszaki védelemmel el nem látott, vagy éppen illegális szemétlerakókat átmosó eső is akadélytalanul viszi tovább a káros anyagokat a talajvízbe, folyókba, tavakba...

 

TIPP

 

 • Ha közterületen vízszivárgást észlelünk (csőtörés, aszfalt alól csordogáló víz, utcai tűzoltó-csap, stb.) jelezzük azt az illetékes vízműnek! Ne várjunk arra, hogy helyettünk esetleg mások jelentsék be.
 • A csöpögő csapokat, WC tartályokat, stb. javíttassuk meg. Egy lassan csöpögő csap egy nap alatt 40-120 liter (!!) vizet pazarol el, s küld a szennyvízcsatornába.
 • Szereltessünk fel víztakarékos WC tartályt, vagy a régi tipusokba helyezzünk vízzel töltött palackokat, így csökkenthetjü a tartály térfogatát, ezáltal vízfelhasználásunkat.
 • Csapot soha ne folyassunk feleslegesen!
 • Fürdés helyett zuhanyozzunk röviden, egészségesebb és takarékosabb is, mint a kádban fürdés. Nevezzünk ki minden héten "matrózzuhanyos" (szappanozás közben elzárjuk a csapot) napokat.
 • Kezet, fogat is lehet úgy mosni, hogy elzárjuk a csapot szappanozás/fogsúrolás közben.
 • Fürdéskor, mosogatáskor, hajmosáskor, stb. esetenként sok víz elfolyik, mielőtt "megérkezne" a várva várt melegvíz. Az ilyenkor felhasználatlan vizet ne eresszük le a lefolyón, hanem gyűjtsük vödörbe, kannába - jó lesz locsoláshoz, WC öblítéshez, stb.
 • Minél kevesebbet használunk a vízlágyító-, öblítő-, mosó- és tisztítószerekből, szappanból és egyéb kozmetikai termékből, annál kevesebb szennyvíz keletkezéséhez járulunk hozzá. A foszfátmentes tisztítószerek környezetkímélőbbek, alkalmazzuk ezeket.
 • Mossuk le magunkról a napkrémeket, -olajokat mielőtt élővizekben fürdünk.
 • Jelentsük be a talajvizeket elszennyező illegális szemétlerakókat a helyi önkormányzatoknál s kérjük mihamarabbi felszámolásukat. Kérjünk segítséget helyi civil szervezettől.
 • A mosó-, mosogatógépet csak telepakolva kapcsoljuk be, negyedig-félig rakva víz- és energiapazarlás beindítani.
 • Sose öntsünk lefolyóba, WC-be, élővízbe zsiradékot, ételmaradékot, vegyszert, bármilyen mérgező anyagot! Egy liter olaj 1 millió liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A használt sütőolaj, fáradt olaj veszélyeshulladék-gyűjtések alkalmával vagy hulladékudvarokban leadhatók.
 • Ha hideg vizet innánk, ne folyassuk "ki" a csapot: inkább legyen mindig egy kancsó víz a hűtőszekrényben.
 • A járdáról, kerti járófelületről ne slaggal távolítsuk el a koszt, erre felesleges vizet - főként tisztított, vezetékes vizet - pazarolni. Használjuk inkább a jó öreg cirokseprűt.
 • Hagyjuk a gépi autómosók szolgáltatásait, ahol egyetlen gépkocsi tisztításakor kb. 200 liter vizet és több féle tisztító szert is elhasználhatnak. A kézi autómosóknál átlagosan 60-80 liter viz kerül a csatornába. Mi magunk ennél lényegesen kevebb vízből is megoldhatjuk a feladatot... de ne slaggal mossuk a kocsit. A kosz nagyja mosókefével és néhány vödör vízzel is eltávolítható, s csak utolsó "mozzanatként" zuhanyozzuk le (röviden) a járművet a kerti tömlőből érkező vízsugárral. Ha már/éppen nincs szükség a folyóvízre, zárjuk el a csapot! Sose folyjon a víz a "csak egy percre félre tett" slagból.
 • Kertünkben, balkonládáinkban alkalmazzuk a talajtakarás (mulcsozás) módszerét, így kevesebb víz párolog el a földből, s kevesebbet kell locsolni.
 • Gyűjtsük az esővizet! Az ereszek alá állított hordók, tartályok sok vizet felfoghatnak, ezzel locsolhatjuk a kertet, moshatjuk az autót, stb... Belgiumban például az esővizet fürdő- és ivóvízként is hasznosítják.
 • Takarékoskodjunk mindig és mindenhol a vízzel! Ha és ahol a folyók vize már nem elegendő a túlfogyasztás miatt, az emberek - válogatás és mértékletesség nélkül - a talajvizet is elkezdik kitermelni. Egyre mélyebbről pumpálnak fel víztartalékokat (öntözés, mezőgazdaság, ipar, ásványvízfogyasztás, stb.). Ezek a tartalékok több tízezer vagy akár több millió éves tartalékok is lehetnek, DE NEM ÚJÍTHATÓK MEG! Véges mennyiségről van szó...

 

 

AJÁNLOTT IRODALOM és WEBOLDAL