Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mielőtt a komposztra kerülne...

Év: 
2015
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Csapó Viktor

Ötletek a kerti hulladékmegelőzésre.

Lassan, de biztosan beépül a köztudatba: a növényi hulladékok számára a leghelyesebb út a házi komposztálás, hiszen a rendkívül jól használható komposztanyag egy körfolyamatban a kertünkben marad. Továbbá így nem keveredik más hulladékkal, enyhítve ezzel a hulladékproblémát. Komposztálni egyszerű, ám lehet, hogy nincs mindenhol hely vagy lehetőség rá, esetleg a kapacitásaink végesek. A kerti zöldhulladék megelőzésére vagy újrahasználatára adok most néhány ötletet.

A mai kertépítésben elterjedt, gyakran öntözendő díszpázsit és a formára nyírt bokrok, tujasövény fenntartása indokolatlanul sok zöldhulladékot termel. Hagyjuk természetes alakúra nőni a kerítés melletti sűrű bokrost, és elégedjünk meg a természetes, fajgazdag füves területtel, mely ritkább nyírást igényel. Felesleges mindenhol „beltéri tisztaságot” fenntartani: a falevél jó helyen van a bokrok alatt, a növénytakarás (akár a gyomok) nem engedi kiszáradni a földet.
Azt tapasztalom, hogy a növényekre sokszor úgy tekintünk, mint a kerti bútorra, és gyakran helyezzük át máshova, vagy akár egy újabb megvásárolt példányra cseréljük le. Fontoljuk meg jól, mit hova ültetünk, mert az átültetés mindig kockázatos. Ne hagyjuk, hogy a kertészeti áruházak akciói vezessenek minket!

A kiszedett gyomokat, fűnyesedéket használjuk fáink, cserjéink tövéhez terítve: fokozatosan alakul át tápanyaggá, és a víz kipárolgását is lassítja. A száraz faleveleket el is tárolhatjuk a nyári hónapokra. Kiváló növénytámasztékot, paradicsomkarót, sorjelzőt vagy ágyásszegélynek valót kapunk az egyenesebb faágakból, lágyszárúak erősebb szárából (pl. napraforgó, csicsóka, akác).
Gyermekkoromban imádtam terméseket és érdekes alakú faleveleket gyűjteni. A friss avar, a toboz, a gesztenye és a hasonló termések még mindig megmozgatják a gyerekek kreativitását. Adjunk a játékra lehetőséget kertünkben! Ezeket a természetes játékszereket egy óvodának is felajánlhatjuk.

kertészkedés

kerterdo.blog.hu


  

  Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!