Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Keretszerződés”

Komposztálás az iskolaudvaron
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kavecsánszki Alexandra

A Humusz "komposztálás" logója.Elsőre talán furcsán hangzik… komposztálni az iskolában?! Igen! Ahogy a komposztálás során a háztartási és kerti zöldhulladékok természetes módon átalakulnak, úgy változik meg a diákok véleménye is a körülöttük zajló hulladékos kérdésekben, ha jó példát és gyakorlati megoldásokat kínálunk számukra.

A fővárosi iskolák jelentős részében sajnos a mai napig nem megoldott a komposztálás. Az udvaron felgyülemlett avart elszállítják, pedig mennyivel környezet- és pénztárcakímélőbb lenne, ha mindezt a kert talajának javítására használnák fel. A jelenlegi előírások szerint az iskola területén csak a kerti hulladékok komposztálhatók (fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, stb.). A korlátozás nem teszi lehetetlenné a komposztálást, egy iskola körül akad bőven „engedélyezett” alapanyag a jó komposzthoz.

És ha már iskola, akkor tanulni is lehet a zöldhulladék komposztálása során! A gyerekek mindennap megfigyeléseket tehetnek a komposztálással, természeti körfolyamatokkal kapcsolatban. Aktív résztvevői lehetnek a hulladékcsökkentésnek és újrahasznosításnak. A pedagógusok és az iskola munkatársai segítségével a gyerekek olyan tanulási folyamatban vehetnek részt, amely segíti a környezettudatos szemléletük kialakulását.

A fenti gondolatokból kiindulva a Humusz Szövetség a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával lehetőséget kapott arra, hogy 30 budapesti iskolának 2-2 db komposztkeretet biztosítson. A támogatásnak köszönhetően az oktatási intézmények egy ingyenes képzésen is részt vehetnek. A fél napos képzésen a komposztálás elméleti alapjain túl módszertani kérdésekkel is foglalkozunk, amelyek a pedagógusoknak adhatnak ötleteket ahhoz, hogy milyen módon használják ki a komposztálás adta lehetőségeket a tanóráikon. A résztvevő iskolák pedig együttműködési megállapodás keretében vállalják, hogy a kereteket legalább 3 éven keresztül rendeltetésszerűen használják.

Bízunk a program sikerében! Reméljük, hogy azok az iskolák, akik részt vesznek a programunkban, jó példaként szolgálnak majd más intézményeknek is! Valamint bízunk abban is, hogy a komposztálás a gyerekeken keresztül egyre több család számára válik természetessé. Így a hulladékcsökkentés egy fontos lépése az iskolák pedagógiai programján keresztül épül be a Főváros mindennapjaiba. Mert ahogy jelmondatunk is tarja: „Úgyis Humusz leszel!” :)