Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érdekkülönbségek

Év: 
2015
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Bogdán Judit / Graczka Sylvia

Hol végződik a jól felfogott gazdasági érdek, és hol kezdődik a környezettudatos vállalatirányítás?

Szerencsés és egyáltalán nem ritka helyzet, ha a gazdasági és környezeti érdekek egybeesnek. Lekapcsoljuk a villanyt, kevesebb papírt és energiatakarékosabb eszközöket használunk, és a vállalat zsebében is több marad. A költségek ésszerűsítése kézenfekvő motiváció. De megesik az is, hogy annyi a vállalat „motivációja”, hogy megfeleljen a törvényeknek – például amikor a kereskedőkhöz visszavihetjük az e-hulladékunkat, amit persze a lehető legzöldebb marketinggel tálalnak a nagyközönségnek. A nagyvállalatok fenntarthatósági jelentéseiben számtalan ilyen példával találkozhatunk. A tudatosság második foka, amikor a vállalatok a nyilvánvaló költségmegtakarításokon és törvényi kötelezettségeken túl is hajlandóak lépéseket tenni a környezet megóvása érdekében: korszerűsítenek, beruháznak, átalakítanak – ami hosszú távon gyakran jár költségmegtakarítással is. Ezen a szinten már tapintható a vállalat érzékenysége a téma iránt, és bizony erre is látunk sok-sok jó példát.

Végül az elköteleződés legmagasabb foka, amikor a vállalat életében mindenhol megjelenik a környezetvédelem, a terméktervezéstől a gyártástechnológián át az irodai létig. No, ez az igazi társadalmi felelősségvállalás a mi értelmezésünk szerint: a jó gazda gondosságával takarékosan bánnak a természeti erőforrásokkal.

Érdemes tehát különbséget tenni a magától értetődő – tehát költségcsökkentéssel járó – intézkedések és a jól átgondolt, valódi célokat szolgáló törekvések között. Banális példa, amikor a csilli-villi fenntarthatósági jelentést újrapapír helyett ún. műnyomóra nyomják, lakkfóliával kiemelve részeket. A fenntartható fejlődésnek – ha egyáltalán létezik ilyen kategória – egyik első lépcsője valóban az, hogy lekapcsoljuk a villanyt és takarékoskodunk. És mint tudjuk, minden út az első lépéssel kezdődik – de ha a kezdeti lépések után többet szeretnénk, azért tenni is kell!

 

környezet vs. pénz


Vállalati jó gyakorlatokat, előadásokat és beszélgetéseket a november 2-4. között megrendezésre kerülő Nulla Hulladék Konferencián hallhattok, láthattok. - az előadások a honlapon elérhetőek (szerk.)