Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Duzzad a jó gyakorlatok könyvtára!

Már több, mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Balogh Emese

Ötleteket keresel ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudnád bevinni a „zöld” gondolatot az iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyedre, az otthonodba? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre, hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok – mind egy helyen. A tartalom folyamatosan bővül. Segíts Te is!

„Teljes élet – nulla hulladék. Oldjuk meg maradék nélkül!” Ez a Humusz nullahulladek.hu oldalának fő üzenete. A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.

A nullahulladek.hu oldal az olyan kezdeményezések, jó gyakorlatok gyűjtőhonlapja, amelyek valamilyen módon a fenti célok elérését szolgálják. A fókuszban ugyan a hulladékcsökkentés áll, de – mivel a hulladékprobléma nem oldható meg kizárólag a hulladékra koncentrálva – az összegyűjtött példák sok más témakört is érintenek.

Kisfilm készült például javítóműhelyekről, közösségi bicikliszerelő műhelyről, a várpalotai komposzt programról, a nagykamarási biozöldség-termelő programról, cserebere börzékről, valamint egy budapesti adományboltról, repoharas fesztiválokról, retextilesekről, de a Barát utcai bálról is. A Videótár egyre bővül, nemcsak hazai, hanem külföldi példákkal is. A kisfilmekhez átvehető videobanner (http://www.humusz.hu/atveheto-boxok) készült, amit bárki beköthet a saját oldalára, ha szeretné, hogy ezeket a filmeket minél többen lássák. De ha csak egy-egy film tetszik meg, természetesen azt is belinkelheted bármilyen oldalra.

A cikkek között például pedagógusok beszámolóit olvashatod arról, hogy miként szerveztek meg egy-egy zöld programot (pl. zöld diszkót, zöld karácsonyt) az iskolájukban. Megismerhetsz olyan szolgáltatásokat, amelyet hazai vagy külföldi civil szervezetek működtetnek azért, hogy minél több tárgyat újra lehessen használni (pl. cserepiacok/ börzék, újrahasználati központok, adományboltok). Az üzleti szektorból is akad jó néhány előremutató kezdeményezés itthonról és külföldről is: tej visszaváltható üvegben, kimérős termékek Olaszországban.

Az oldalt a Humusz folyamatosan frissíti, és szívesen vesz minden tudósítást, információt olyan jó gyakorlatokról, amelyek illeszkednének a honlap tartalmához, de egyelőre még nem szerepelnek rajta. Ha tudsz ilyen jó példáról, kérjük írjd meg a [email protected] címre! Köszönjük!