Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az a jó vidéki levegő?

Év: 
2016
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Urbán Csilla

Sajnos ma még mindig sok háztartásban fordul elő, hogy a kazánokba a fa mellé szemét is kerül, és a komposztálás helyett máglyán végzi az értékes zöld hulladék.

Téged is zavar, hogy ősztől egészen tavaszig nem tudsz a kertes házak övezetében tiszta levegőt szívni? Először az avarégetéstől füstös a táj, majd amint lehűl a levegő, a házak kéményéből szabadul fel a fanyar szagú, sűrű, fekete füst. Sokan nem gondolnak bele, hogy mennyi kárt okoznak maguknak és környezetüknek az illegális hulladékégetéssel.

Ugyanis törvény írja elő, hogy tilos a háztartásokban keletkező hulladékokat és kerti zöld hulladékokat elégetni, akár 500.000 Ft bírságot is vonhat maga után. A tiltás azonban a mi érdekeinket védi: az égetés során rengeteg környezetre és egészségre veszélyes anyag szabadul fel. Magyarország légszennyezettsége jelenleg Kínáéval vetekszik, a hulladékok égetése pedig csak fokozza a helyzetet.

Az avar égetésével keletkező szálló por jelenti az egyik legnagyobb problémát, a műanyag hulladékok égéstermékeinek felsorolásához pedig az egész oldal nem lenne elég. Ilyen például a szén-monoxid, a rákkeltő furánok és dioxinok, savas gázok, nitrogén-oxidok, ill. bioakkumulációra, azaz szervezetben való felhalmozódásra hajlamos szerves vegyületek. Hosszú távon ezek az anyagok egyre több egészségügyi problémát okoznak: légzőszervrendszeri megbetegedéseket, ideg- és immunrendszeri, hormonháztartási zavarokat, fejlődési rendellenességeket, meddőséget, szívproblémákat, hogy csak néhányat említsünk a kockázatok közül.

A hulladékok égetésével a tüzelőberendezésünket, kéményünket is rongáljuk, így csökkentve teljesítményét és élettartamát. Ráadásul a hulladékok fűtőértéke minimális, így nemhogy egészségtelen és környezetszennyező elégetni a műanyagot vagy a társított anyagokból készült dobozokat (pl. tetrapak), de még hőenergiát is alig lehet kinyerni belőlük.

A fűtés hatékonysága többféleképpen növelhető: a ház megfelelő szigetelésével, a tűzifa időben való megvásárlásával, száraz helyen való szárításával, tárolásával, akár brikettek használatával. Gyújtósnak pedig csak és kizárólag olyan papírt használjunk, amely egynemű, nem túlzottan színes vagy fényes felületű, azaz nincs agyonkezelve vegyi anyagokkal.

További információért és tippekért látogass el a www.humusz.hu/haziegetes oldalra!

hulladékégetés otthon


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!