Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztáló program Újbudán

Év: 
2008
Szám: 
Tél
Szerző: 
Mozsár Gabi

Talán nem tudja minden KukaBúvár olvasó, hogy a HuMuSz székhelye – a HuMuSz Ház – egy kis földszintes, kertes ház Újbudán. Egy volt óvoda a Karinthy út és a Budafoki út között, lakótelepi panellakások karéjában. Mint egy barátságos menedékház a zord hegyek között.

Nálunk természetes, hogy a szerves hulladékot komposztáljuk. Nem általános dolog ez ma még vidéken sem, nemhogy Budapesten. Nem általános, de nem példa nélküli. Mi kell hozzá? Elsõsorban komposztálható hulladék. Ezzel általában nincs gond. Másodsorban egy kis árnyékos hely a kert, az udvar, vagy a park szegletében. Nem létszükséglet, de nem árt egy-két jóféle komposztáló keret sem. Ami viszont feltétlenül szükséges, és amivel talán a legtöbb gond szokott lenni, az a tudás és a  szándék.
Tavaly tavasszal az újbudai önkormányzatnál megszületett a szándék: a hulladékcsökkentés egyik lehetséges módjaként támogassák intézményeiknél és a kerületi lakosoknál a komposztálás bevezetését. Hosszas elõkészületek, egyeztetések után végül megköttetett az együttmûködés Újbuda Önkormányzata, az FKF Zrt., az OBI és a HuMuSz között, így õsszel egy sajtótájékoztatóval kezdetét vette az újbudai komposztáló program.
A HuMuSz szakmai segítségnyújtást vállalt. Minden jelentkezõ részt kell, hogy vegyen egy körülbelül 45 perces tájékoztató elõadáson, ahol elsõsorban gyakorlatias tudnivalókkal szeretnénk segíteni. Mindenkivel kötünk egy együttmûködési megállapodást, melyben vállalják azt, hogy a kereteket legalább 5 éven keresztül rendeltetésszerûen használják. Mi pedig vállaljuk, hogy minden felmerülõ kérdésre választ adunk, segítünk az esetleges problémák megoldásában. Létrehoztunk egy zárt levelezõlistát, hogy a résztvevõk azon keresztül megbeszélhessék tapasztalataikat, feltehessék kérdéseiket.
Néhány adat a program eddigi állásáról: 182 jelentkezõ, ebbõl 20 intézmény (óvoda, iskola, egyéb) és legalább 60 társasház. Az õszi 5 tájékoztató elõadáson 146-an vettek részt, 141-en összesen 314 keretet vittek haza.
A programot természetesen folytatjuk. Februártól újabb elõadásokat tartunk, kiosztjuk a maradék kereteket is. Folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogy milyen tapasztalataik vannak a résztvevõknek.
Szeretnénk egy olyan mintaprogramot elindítani és mûködtetni, ami példaként szolgálhat más önkormányzatoknak is. Szeretnénk, ha számszerû eredmények mutatkoznának, ha tényszerûen bebizonyosodna, amit évek óta mondunk: a komposztálással akár 30 %-kal is csökkenthetõ a háztartási szilárd hulladék mennyisége. Szeretnénk, ha ez a tény a differenciált szemétdíjban is megjelenne. Szeretnénk, ha az önkormányzat és a szolgáltató partner lenne Nulla Hulladék programunk bevezetésében is. Szeretnénk, ha nem külföldrõl behozott, hanem – akár csökkent munkaképességûek, vagy hátrányos helyzetûek munkája által - helyben készült komposztáló kereteket osztogathatnánk. Szeretnénk elérni, hogy ne a megfelelõ tudás és a szándék hiánya legyen a szûk keresztmetszet.
Bízunk a program sikerében, mert tudjuk, hogy elõbb-utóbb úgyis mindenki HuMuSz lesz!