Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztáló Kerület Program Budapesten

Év: 
2007
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Eleőd-Faludy Gabriella, Gellért Miklós

Hosszas elõkészítés után az õsszel az önkormányzat és a SZIKE együttmûködése eredményeképpen a fõváros II. kerületében végre elindult a Komposztáló Kerület Program.


A program megvalósulása nagyrészt annak köszönhetõ, hogy a Környezetvédelmi és Mezõgazdasási Iroda vezetõjének, Jóvér Györgynek a személyében értõ és lelkes támogatóra találtunk.
A programban jelentkezés alapján részt vehetnek egyének, családok, társasházak, iskolák, óvodák, és más közintézmények. A megvalósítás során igyekeztünk minden olyan elemet beépíteni, amelyet a siker érdekében elengedhetetlenül fontosnak tartottunk. Megfelelõ hangsúlyt fektetünk például a kommunikációra: a programról, a komposztálással kapcsolatos ismeretekrõl rendszeresen írunk az önkormányzat lapjában: a Budai Polgárban. A kerület különbözõ szabadtéri rendezvényein sátrunkkal és a különbözõ komposztáló eszközökkel megjelenünk. Tájékoztatást adunk a programról, és egyúttal a jelentkezõket is regisztráljuk. A hozzánk fordulóknak komposztálással kapcsolatos tanácsokat adunk, ugyanakkor itt már hozzáférhetõek a program keretében kiadott kiadványaink is.
A komposztáló tartályok átvételét ismeretterjesztõ elõadás és komposztálási bemutató elõzi meg, melyet követõen a résztvevõk egy használati megállapodást is aláírnak. Ebben mindkét fél, az önkormányzat és a komposztálókat átvevõk legfontosabb feladatai kerültek rögzítésre.
A programban résztvevõk elsõsorban azt vállalják, hogy ezentúl a kuka helyett a komposztáló edényekbe teszik a komposztálható anyagokat, azaz a zöldjavakat.
A program fontos részét képezi az utógondozás, az állandó telefonos információs szolgáltatás, tanácsadás, és ha szükséges, helyszíni segítségnyújtás.
Egyik nem titkolt, kiemelt célunk a levélégetés mielõbbi betiltása. Ehhez azonban könnyen megvalósítható, hozzáférhetõ alternatívát kell kínálnunk. Ez pedig a Levélfüst-mentes Kerület Program keretében az igénylõk rendelkezésére bocsátott, lombkomposztálásra alkalmas rácskeret.
A jelentõs számú jelentkezõ máris igazolta azt az elõzetes feltételezésünket, miszerint jól megválasztott eszközökkel, hatásos módszerekkel az úgynevezett „egyszerû állampolgárokat” is „jó útra” lehet téríteni.
 
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület