Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálható műanyagok

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Kerékgyártó István nyomán Nagy Tamás

Na, ezt már nehezen hiszem. Sok mindent rá lehet dobni egy kedélyesen rohadó komposztdombra, de műanyagokat soha. Vagy mégis, lehet, hogy nemsokára a tejfölös doboz sem fog kétezer évig élni?

A hazánkban eddig gyártott hagyományos mûanyagok (polietilén, PVC, polipropilén stb.) a talajban és vízben élõ lebontó szervezetek számára gyakorlatilag hozzáférhetetlenek, így azok gyakorlatilag korlátlan ideig szennyezik környezetünket. Ezért jelentõsek azok a fejlesztések, melyek eredményeként olyan mûanyagok születnek, melyek munkára fogva a talajban és vízben élõ mikroorganizmusokat és más élõ szervezeteket, biológiailag lebomlanak. A lebontás során mérgezõ anyagok nem keletkeznek, a felszabaduló anyagok (víz, széndioxid, ásványi elemek, humusz) pedig a természetben újrahasznosulnak.

Úgy tûnik, szerencsére, nyugatról nemcsak a csomagolóanyagok áradata zúdul ránk, hanem néha-néha érkezik valami hangyányi segítség is. Ilyen lehet a biológiailag lebomló mûanyagok (BLM) elterjedése.

 

 

A hagyományos mûanyagokat fõleg kõolajból, földgázból és szénbõl állítják elõ, ezzel szemben a BLM újratermelhetõ nyersanyagok, mint pl. a keményítõ, cellulóz, cukor hozzáadásával készül. Nem tartalmaznak semmilyen környezetre, illetve emberre veszélyes anyagokat (pl. nehézfémeket), komposztálásuk során úgy viselkednek, mint a szokásos biológiai hulladékok, teljesen lebomlanak vízzé, széndioxiddá és biomasszává. Anyaguk szén összetevõi elsõsorban széndioxiddá alakulnak át, fontos, hogy bomlásukkor metán nem képzõdik.

 

A biológiailag lebontható mûanyagoknak több fajtái közül a legismertebbek a következõk:

 

 

BIOPLAST

 

Elõállításához keményítõt használnak fel. Tesztvizsgálatuk alapján bizonyított lebomlása 10-15 hét alatt megy végbe. Felhasználható hulladékgyûjtõ és komposztzsákok, mezõgazdasági fóliák, hálók, zsinórok, higiéniai eszközök (pl. eldobható kesztyû, bébipelenka, egészségügyi lepedõ) stb. elõállítására.

 

BAK 1095

 

Ez az anyag félig kristályos, mégis nagymértékben átlátszó, hõre lágyuló mûanyag, mely bizonyos a komposztálást segítõ körülmények között teljesen lebomlik széndioxiddá, biomasszává és vízzé. Lebomlási sebessége hasonlítható egyéb komposztált szerves anyagok bomlási sebességéhez. A BAK 1095 használata különösen alkalmas olyan helyeken, ahol nagy szennyezõdés lép fel (kertészet, mezõgazdaság, élelmiszeripar stb.), és a mûanyag-hulladék keletkezésének mennyisége nem elegendõ ahhoz, hogy a magas tárolási és tisztítási költségek miatt gazdaságosan feldolgozható legyen.

 

MATER-BI

 

Ez kukoricakeményítõt tartalmazó, hõre lágyuló mûanyag, melynek feldolgozásához nincs szükség speciális gépekre. Fizikai tulajdonságai a hagyományos mûanyagokéval azonos, lebomlásának jellege a papíréhoz hasonlítható leginkább. Elõnye ennek az anyagnak, hogy levegõ jelenlétében és levegõ hiányában egyaránt lebomlik. Az élõ szervezetekre nincs káros hatással, rovarok és más magasabb rendû állatok elfogyaszthatják.

 

***

 

A biológiailag lebontható mûanyagok nagy figyelmet érdemelnek, különösen környezetvédelmi szempontból. Magyarországon a lerakókba kerülõ háztartási hulladék 8-12%-a mûanyag, mely folyamatosan növekedést mutat.

A BLM bevezetésével és elterjesztésével jelentõsen mérsékelhetõk lennének hazánk hulladékgazdálkodási gondjai. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy ezeknek a mûanyagoknak alapanyagául szolgáló cukorrépa, kukorica, burgonya és kalászosok olcsóbban termeszthetõk hazánkban, mint Nyugat-Európában, így elõállításuk és fejlesztésük is gazdaságosabb, versenyképesebb lehet.

Ennyit az elméletrõl. Komposztálható mûanyagokból készült termékek gyártása és használata még csak most kezd elterjedni a nálunk korszerûbb hulladékgazdálkodással rendelkezõ államokban. Magyarországon, ahol a komposztálás is gyermekcipõben jár, még nem kaphatók ilyen anyagokból készült termékek. Így a teljesen újdonságnak számító technológia éllovasa a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) egyik leányvállalata az ÖKOPARK Kft. (Tiszaújváros, 3581 Pf.: 20., tel: 49/321-716), aki granulátum vásárlásával a jövõ év elején próbagyártást akar indítani. A cég ügyvezetõ igazgatója, Kerékgyártó István kertészmérnök szerint a BLM hazai bevezetésének fõ gondjai egyelõre a komposztálás kis szerepe a magyar hulladékfeldolgozásban, valamint az, hogy jelenleg a BLM négyszer drágább, mint az örökéletû mûanyagok. Az ára vélhetõen gyorsabban fog zuhanni, mint ahogy a hazai szelektív gyûjtés és komposztálás általánosan bevezetésre fog kerülni. A Kft. próbagyártásának elsõ termékei komposztzsákok, mezõgazdasági fóliák lesznek, melyek fõként piackutatás alapját fogják jelenteni. Ezzel párhuzamosan kutatás is indul, hogy a hazai adottságok, éghajlati viszonyok között milyen feltételekkel komposztálhatók ezek a mûanyagok.

Addig viszont, amíg nincsenek biológiailag lebomló, környezetre ártalmatlan mûanyagok a hazai termékskálán, a legjobb megoldás, a hulladékból újrahasznosított mûanyagtermékeket vásárolunk.