Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálási oktatói tanfolyam

Év: 
1996
Szám: 
Nyár

A környezetvédelem egyik fontos kérdése a nagy mennyiségben keletkezõ hulladékok kezelése, ártalmatlanítása és elhelyezése. A szilárd hulladékban igen magas a kommunális hulladék aránya, amelynek jelentõs része szerves anyag, ami komposztálható. Svájcban jó eredménnyel alkalmazzák a háztartási és kerti hulladékok helyi komposztálását. Ezzel az eljárással 20-30%-kal csökkenthetõ a háztartási hulladék mennyisége, továbbá a komposztált szervesanyag talajjavításra, a talajok tápanyag utánpótlására közvetlenül hasznosítható.

Ennek a módszernekaz elterjesztését vállalja- a magyarországi Öko-Fórum Alapítvány és a svájci Oekologie Helvetia-Hungaria Alapítvány támogatásával- a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem. Az alapítványok a magyarországi oktatók svájci kiképzésének költségeit biztosítják. Dr. Jámbor Imre professzor és munkatársai pedig - a svájci tapasztalatok alapján - jegyzetet készítenek, megszervezik az egyetemi oktatást, és idén szeptemberben megindítják a kurzust.

A tanfolyam 7-8 napos - havonta egy alkalom, hogy a komposztálási folyamat különbözõ fázisait be lehessen mutatni. a hallgatók elméleti és gyakorlati vizsgát tesznek, és eredményes elvégzésérõl oklevelet kapnak. Ez feljogosítja õket arra, hogy helyi komposztálási tanfolyamokat szervezzenek, oktassanak. Körzetükben, a kisebb településeken terjesztik a módszert, és szaktanácsot is adnak. A tanfolyam részvételi díja attól függ, hogy az alapítványok milyen további támogatást tudnak még nyújtani.

A leendõ oktatókat az önkormányzatok, kommunális településgazdálkodási vállalatok, szakszövetkezetek, szakoktatási intézmények és környezetvédelmi civil szervezetek segítségével kívánjuk a képzésbe bevonni. Arra törekszünk, hogy lehetõleg az ország egész területét "lefedjük". Így az oktató munka és a tanácsadás Magyarország területén arányosan szervezõdik majd.