Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldek az iraki magyar jelenlét ellen

  • 2004. március 30.
  • humusz
A környezet- és természetvédő szervezetek 14. Országos Találkozóján a résztvevők határozati javaslatot fogadtak el az Irakban lévő magyar csapatok kivonásáról.
A debreceni találkozón mintegy 350 szervezet képviselői, csaknem ezer környezet- és természetvédő vett részt. A határozati javaslat leszögezi: ?egy évvel az iraki háború megindítása után megkérdőjelezhetetlenül bebizonyosodott, hogy a háború igazolására használt legfőbb érvek - mint az iraki tömegpusztító fegyverek fenyegetése - teljes mértékben megalapozatlanok?.
A zöld szervezetek a terrorizmus minden formáját elítélik, ugyanakkor meggyőződésük, hogy a háborús katonai gépezet alkalmatlan a terrorizmus felszámolására.
?Mindezt figyelembe véve felszólítjuk a magyar kormányt, hogy június 30-ig vonjon ki minden magyar egységet Irakból? ? olvasható az állásfoglalásban, amelyben azt is kezdeményezik, hogy független nemzetközi testület vizsgálja meg a civil áldozatok halálának körülményeit és az eredményeket hozzák nyilvánosságra.

Csillag Gábor, a Békelánc egyik szervezője kiemelte: ?A március 20-án, a Hősök terén megrendezett látványos Békejel demonstrációról világszerte kiemelt helyen számolt be a sajtó, s az európai tiltakozási hullám egyre erősödik.
Mindazonáltal a legfrissebb információk szerint a Medgyessy kabinet a magyar katonák iraki jelenlétének meghosszabbításán fontolgatja?.

A Békelánc képviselője ?elképesztőnek? tartja, hogy ?annak ellenére, hogy a hazai közvélemény túlnyomó többsége ellenzi a havi egy milliárd forintot felemésztő iraki jelenlétet, a kormány kitart indokolatlan és felelőtlen vállalkozása mellett.?

További Információ:
Csillag Gábor: [email protected] 06 30 328 0612

forrás: Greenfo