Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zalakaroson ingyenes szemétszállítás

  • 2006. július 24.
  • humusz
Az önkormányzat minden ingatlanhoz egy szemétgyûjtõ edényt, kukát biztosít, a szemét elszállítása pedig ingyenes. [Napközban, Magyar Rádió]





- Nem régen Zalakaroson jártam és döbbenetes volt az a tisztaság, amit ott láttam. Szirtes Lajos polgármesterrel jártuk körbe a várost, 2000 állandó lakosa van Zalakarosnak, de egy-egy hét végén 6-8 ezer fürdővendéggel számolnak. Végigmegyünk a városon, már a második szelektív szemétgyűjtő sor mellett jövünk el, színesek, ugyan fémből vannak, nem fából. Minden második utcában van szelektív szemétgyűjtő sziget.

Szirtes Lajos: - Összesen tíz sziget lett kialakítva, ugyanis egy hulladékgyűjtő szervezethez csatlakoztunk és a zsákos gyűjtés helyett, a.gyűjtőedényes korszerű munka kezdődött el. Igen, ma hulladékszállítási nap van, hetente téli időszakban egy alkalommal, májustól-október végéig két alkalommal szállítják el a hulladékot.

 
 
- Semmi szemetet nem látok az árokpartokon, nemcsak hogy rendezett, nagyon karbantartott, virágosak a parkok, de egy eldobott pet palackot sem látok.

- Utaltam rá, hogy mennyi kereskedelmi szálláshely van, 12 szállodát tartunk nyilván, 3000 vendég fogadására van szálláskapacitás.

- A negyedik szelektív szemétgyűjtő sziget mellett jöttünk el, és itt a kukás autó is.

- Igen, 765 magánszállásadó van 3500 szállásférőhellyel, a szállodáknak a kereskedelmi egységeknek, magánszállásadónak elemi érdeke, hogy olyan környezetet alakítson ki, hogy a vendéget meg tudja szerezni és meg is tudja tartani.

- Jönnek Ausztriából is, ott hozzászokott az ember, hogy tisztaság legyen.

- Akartam egy olyan házat mutatni, amelynek német tulajdonosa van, de hál istennek a megvásárolt épületet eredeti formájában próbálják visszaállítani. Most egy kicsit kimegyünk a településről. Egy hulladékátrakó állomást akarok megmutatni, ahol korábban a szemétgyűjtő telepünk volt, de ennek a funkciója is megváltozott. Idehozzák a hulladékot és tömörítik, úgy szállítják tovább.

- Ingyen van a szemétszállítás?

- Igen ez érdekes, minden ingatlanhoz egy szemétgyűjtő edényt, kukát biztosít az önkormányzat. Korábban néhány helyen elhelyeztünk hulladékgyűjtő konténereket. Ezeken a részeken nem használták a kukát, hanem elvitték a szemetet, és nemcsak a konténerbe rakták, hanem ha megtelt, akkor még a környékére is. A szeméthalmok pedig képződtek, akkor megszüntettük a konténereket, azóta rend és fegyelem van.

- Hány km Zalakarostól ez a szeméttelep?

- Olyan 3-4 kilométer.

- De nem ide hozzák a szelektív szemétgyűjtők szemetét?

- Nem, itt az általános szeméthulladéknak az átrakása van.


- Hogyan történik a szemétátrakás? Beérkezik a kukásautó - Bogdán László a telep vezetője.

 
 
Bogdán László: - A környező településekről érkezik a szemét, bemegy az autó, rámegy a hídmérlegre és bent számítógép vezérléssel lemérem, utána a rakomány idejön és legurítja a szemetet, üresen vissza megy.

- Ez egy tölcsérszerű valami ott látom a műanyagzsákokat…

- Ez a tömörítő berendezés.

- Hányadrészre tömörítik össze?

- 24 köbméteres tartályt is tonnára tudok bepréselni egy tartályba, kb. egyötödére.

- És utána hova kerül ez a tömörített szemét?

- Elviszik egy nagy dombra.

- Ez olyan rendszer, hogy a környező települések szemetét összetömörítik és van egy központi nagy szemétgyűjtő, ahova már a tömörített szemetet szállítják. Mekkora energia megtakarítás ez?

Szirtes Lajos: - Erre nem tudok válaszolni, de mindenképpen gazdaságos, ha a hulladékgyűjtő szervezet ezt a megoldást választja. A régi rendszer az volt, hogy a hulladékot itt elhelyezték, majd tömörítették és földréteggel takarták le, de ez nem volt annyira korszerű.

- Nem szemétterületet látok, hanem zöld fákat, füvet, dombokat..

- A dombon komposztáló telep lett kialakítva. Gallyakat, lombozatokat ide szállítják, feldolgozzák, majd utána komposztágyásokba rakják, érlelik és trágyaként használható lesz.

- Nagyon jó, hogy itt Kis-Balatonnál nincsenek szeméthalmok, szeméttelepek, itt Zalakaros környékén sem, hanem innen elviszik a háztartási szemetet, a műanyagot.

- Fokozott vízvédelmi előírások vannak, szigorú feltételeket szabtak az itteni szeméttelep működésével kapcsolatosan és már az emberek hozzáállásán is múlik, hogy rendszeresen rakják a kukákba a hulladékot, bár azért előfordulnak olyan helyek, ahol kiszórt eszközökkel vagy éppenséggel hulladékkal találkozunk.

- Miért van az, hogy ingyen elviszik a szemetet, vannak szelektív szemétgyűjtő szigetek, és az emberek egy része még mindig az erdő aljára hordja. Hány évnek és hány évtizednek kell eltelni, hogy az emberek fejében változás legyen, hogy a szemetem akkor is az én szemetem, hogyha kiöntöm az erdő aljára.

- Azt hiszem, hogy talán nem olyan hosszú időnek, mert az emberek gondolkodásában már sok változás bekövetkezett.


- Jön a kukás autó, ki fizeti a zalakarosi szemétgyűjtés, szemétszállítás költségét.

- Az önkormányzat fizeti és van kommunális adó, azt beszedjük, emellett külön szolgáltatási díjat nem szed az önkormányzat. Az embereknek hozzáállása is megítélésem szerint kedvező és így rendezettebbé, tisztábbá válik a település.

- Szelektív szemétgyűjtő sziget. Azt nézem, hogy az iskola környékén ha találunk, azért is fontos, hogy már gyerekkorban hozzászokjanak ehhez. Tudjátok hogy azok a színes konténerek mire szolgálnak?

 
 
Gyerek: - Igen, hogy beletegyük a szemetet.

- Nézzük meg, sárga, zöld-fehér és piros konténer.

Ez a papíroké, a zöld az üvegeké, a fehérbe színeset üveget kell tenni, fehéret a zöldbe.

- Papírdobozt melyikbe kell tenni?

- Ebbe a pirosba.

- Bele sem fér, hogy szoktátok csinálni.

- Össze szoktuk tépni.

- Mi az, amit nem szabad beletenni?

- Üveget és cigarettát, amit elszívtak és úgy beledobják, és zsíros és olajos edényeket.

- Zsíros olajos papírokat, indigós átütő, vagy egészségügyi papír, ismeretlen anyagot ne tegyünk bele. Ki néz bele, hogy mi van ebben a papírgyűjtőben?

- Csak papír, meg újságok.

- Nézzük meg az üvegeket, és ellenőrizzétek, a zalakarosiak tudják hogy a fehérbe fehéret, a színesbe színeset lehet tenni. Jól csinálták?

- Van ebben egy fehér.

- Színesben van egy fehér, de a másikba nincs, és talán itt a legérdekesebb, ezek az eldobott üdítős palackok. Ebben az iskolában eldobálják a fél literes műanyag palackokat?

- Igen, néha.

- Van olyan, hogy otthonról hoztok ide valamit?

- Én igen, mindig én szoktam felvinni a műanyag üvegeket.

- Mi lesz a sorsa, hova viszik a szemetet?

- Szeméttelepre és lehet, hogy újra hasznosítják az üveget.

- Az üveget szerinted, hogy hasznosítják újra. Összetörik üveghulladéknak és összeolvasztják a többivel. El tudod ezt képzelni?

- Igen.

- Mit csinálnak a műanyag palackból tudjátok-e? Nem, de ha megfogom a pulóveredet akkor elhiszed, hogy pulóvert készítenek a műanyagból, amiből ittad az üdítőt.

- Igen.

- Ha ti felnőttek lesztek, használjátok majd a szelektív szemétgyűjtőt vagy mégis egyszerűbb összeönteni egy kukába a papírt, az üveget?

- Használjuk, mert sokkal több minden belefér, mint a kukába. Sokkal praktikusabb és azért van itt, hogy ebbe dobáljuk és nem le a földre.


- Ha jól tudom Varga Zoltán Szegeden is egy szelektív szemétgyűjtő szigeten kezdte a napot, mert próbáltál üveget tenni egy ilyen konténerbe, igaz?

Varga Zoltán: - Pontosan, és bemutatom két vendégünket is Szabó Ferenc igazgató a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht-tól, és Mák Imre, a Gvardian Orosházi Üveggyár minőségügyi vezetője. A reggeli történet annyi volt, hogy két üveget megpróbáltam alattomosan visszavinni a közeli boltba, és ott mondták, hogy ezek itt nem válthatók vissza, dobjam a szelektívgyűjtőbe, ami valóban a bolttól 20 méterre van. Ami a legszomorúbb, hogy mindkettő üres volt teljesen, nincs bejáratva a gumiablak, amin át kellett préselnem az üveget. Mi lehet az oka annak, hogy ott a csongrádi Sugár út mellett üresen állt ma reggel is a szelektív szemétgyűjtő és tegnap is üres volt.

Szabó Ferenc: - Én arra bíztatom Önt is és a tisztelt lakosokat is, hogy többet gyakoroljanak, akkor talán jobban kilazul majd az a gumi.

- Ehhez sok üveget kellene kiürítenem.

- Közelednek az ünnepek, talán szilveszter után lesz erre alkalom. Kb. tíz éve kezdtük el Szegeden a közterületi hulladékgyűjtést korábban ilyen nem volt. Lakossági körből a városnak közel tíz pontján próbáljuk meg a hasznosítható anyagok visszagyűjtését és ez sajnos kevés. De szerencsére a város elnyert egy nagy arányú EU-s támogatású projektet, ami részben brüsszeli részben budapesti támogatással valósul meg jövő év végéig,

- Jelentős összeg, meg szabad mondani, hogy mennyi.

- A mai áron közel 8 milliárd forint a teljes beruházási összeg, és ennek jelentős részét fordítjuk a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére.

- Ez egy komplex regionális program, ami Szeged és 32 település korszerű hulladékgazdálkodását hivatott megvalósítani. Ebben a szelektív hulladékgyűjtésnek az a jelentősége, hogy a városnak több mint 70 pontján fogunk gyűjtőszigeteket kialakítani és hulladékudvarokat, ezeknek az lesz a funkciója, hogy a lakossági körben képződő valamennyi típusú hasznosítható anyag összegyűjtését biztosítsa. Jelenleg rendelkezünk regionális hulladékválogató üzemmel, amit még 99-ben adtunk át, ez is központi környezetvédelmi alaptámogatással valósult meg. A régióban ez az egyetlen ilyen létesítmény, tulajdonképpen erre épül a hulladékhasznosítási profilja a városnak.

Varga Zoltán: - Szegednek nyilván van önálló szeméttelepe, és a Szegedről elszállított hulladékok aránya kb. mekkora?

- Sajnos még 10 százalék alatt vagyunk. Úgy gondoljuk hogy a jövő év lesz az áttörés éve amikor valóban a hulladékhasznosítási profil rendkívüli mértékben meg fog erősödni. Egy zöldzsákos hulladékgyűjtési rendszert alakítottunk ki a térségben. A lényege hogy a háztartásokban képződő mindenféle csomagolóeszközök vegyes, hasznosítható anyagot beszállítjuk a válogató üzemünkbe és jelenleg 30 ezer háztartás kapcsolódott be ebbe a programba. A zöldzsákos gyűjtés és a szelektívgyűjtés bővítése, a közterületi gyűjtőszigetek, és a hulladékudvar hálózat fogja biztosítani, hogy egy európai színvonalú szelektív gyűjtőrendszer valósuljon meg a jövő év végéig.

- Mit dobálhatnak a zöld zsákba, tejes flakont, reklámszatyrot?

- Ezt egy osztrák mintára valósítottuk meg, a zsák oldalán van egy lista feltüntetve, ami meghatározza pontosan, hogy mit lehet beledobni. A háztartásban képződő mindenféle csomagolóeszközt, hulladékot vegyesen, papírt műanyagot, fémet.

Varga Zoltán: - Komposztálás lehetséges-e Szegeden, olyan komposztgyűjtőkről is hallani ahol azt a hulladékot, ami természetesen elbomlik újra hasznosítható a kertben trágyázásra?

- Időhiány miatt nem tértem ki arra, hogy az uniós projektben ez egy fontos célkitűzésünk egy regionális komposztáló üzemet valósítunk meg, ez 30 ezer tonna komposztot fog feldolgozni éves szinten. Elsősorban a mezőgazdasági eredetű hulladékokat fogjuk feldolgozni, de fontosnak tartjuk a lakossági körből visszagyűjteni a biológiailag bomló hulladékokat, ez jövő év június 30-án fog működni, és jövő év végéig már egy erőteljes fejlődés fog ezen a területen is megmutatkozni.

 
 
- Térjünk vissza az üvegre, és azért mondom, mert itt a gyerekek nem nagyon tudták, hogy mit csinálnak majd a szelektíven összegyűjtött fehér és színes üvegekből.

- Mák Imre: Az üvegből elsősorban is üveg készül, tehát mi azt szoktuk mondani, hogy üveget gyártani a legkönnyebben üvegből lehet. Ez egy picit sarkított dolog. de azt azért látni kell, hogy a gyakorlatban kb. 25 %-a az alapanyagoknak jó ha direkt üveg. Ez energiatakarékosságot, anyagtakarékosságot és minőségjavulást jelent.

- Azt hiszem, hogy most kapnak alapanyagot, mert ha jól tudom december 1-től nem lehet a pezsgős üvegeket visszaváltani.

Varga Zoltán: - Novemberig lehet a pezsgősüvegeket visszaváltani és attól kezdve valószínűleg megemelkedhetne az ázsiója ennek a palackfajtának, de sajnos az Orosházi Üveggyár színes üveget nem vásárol, mivel a Gvardian üveggyár csak fehér üvegből tud dolgozni. Ugyanez a gond a konzervüvegekkel is, hiszen azokat sem váltják vissza.

- Igény van rá, és azt tudom mondani, hogy mi jelenleg kb. évi 12 ezer tonna üveghulladékot használunk fel és sajnos ebből kb. 4 ezer tonna import. Annyira szűkek a hazai források, hogy kénytelenek vagyunk importálni. Azt kell összehasonlításként megjegyezni, hogy néhány évvel ezelőtt ennek a dupláját használtuk.

- Tehát azt mondja, hogy a szeméttelepre dobáljuk az üvegeket és nem a szelektív gyűjtőbe, és ezért kell 4 ezer tonnát importálni?

- Nem tudom, hogy hova tesszük az üveget, mi üzleti alapon a gyártóktól, a síküveg feldolgozóktól egyrészt begyűjtjük az ott képződött hulladékot, illetőleg felvettük a kapcsolatot a koordináló szervezettel és próbálunk az ővele szerződött begyűjtőtől is minél több üveghulladékot felvásárolni.
Rácz Szilvia - Napközben - Kossuth Rádió