Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaveszik az elektronikai hulladékot

  • 2005. augusztus 12.
  • humusz
Mostatntól új elektronikai berendezés vásárlásakor leadhatjuk a régi készüléket: a kereskedõknek kötelezõ visszavenniük azt.
"Az új rendszer az elektronikai hulladékokról szóló európai uniós jogszabállyal függ össze. Az EU ugyanis minden tagállam számára előírja, hogy 2009-ig évente lakosonként legalább 4 kilogramm e-hulladékot gyűjtsenek be és annak 50-80 százalékát termékfajtától függően hasznosítsák újra. A visszavétellel és a hasznosítással járó költségeket az elektronikus berendezések gyártóinak kell fedezniük. A vállalkozások döntő része egy koordináló szervezetnek fizetve tesz eleget kötelezettségének. A kidobandó elektronikus berendezéseket a boltokon kívül hulladékudvarokba és szervizekbe lehet még vinni, de maguk a gyártók is átveszik azokat telephelyeiken vagy egyedileg megszervezett lomtalanítások alkalmával.

A boltok átvételi kötelezettsége csak új termék vásárlásakor érvényes és a szervizekben is előfordulhat, hogy korlátozott mennyiségű hulladékot fogadnak. Évente becslések szerint 100-120 ezer tonna elektronikus berendezés válik feleslegessé. Az egyre fokozódó fogyasztás miatt ez a mennyiség évről-évre 5-7 százalékkal nő. A szabályozás szerint első lépésben az idén legalább 10 ezer tonna, jövőre 20 ezer tonna e-hulladékot kell visszagyűjteni. Ez a fokozatosság szavatolja, hogy a 2009-es határidőig a fejenként 4 kilogrammos, azaz a teljes lakosságra viszonyítva a 40 ezer tonnás cél teljesüljön.

A koordináló szervezetek jelzése szerint az idén 12 ezer, jövőre pedig 33 ezer tonna e-hulladék visszagyűjtése várható. Eddig a 10 kategóriába sorolt e-hulladékok közül csupán a hűtőszekrények visszagyűjtésére volt szabály. A gyártók és az importőrök által fizetett termékdíjakból az állam évente 3-4 ezer tonna felesleges hűtőt hasznosított újra. Az új jogszabály a világítástechnikai eszközöktől a számítógépeken keresztül a legkülönfélébb háztartási berendezésekre is vonatkozik. Az e-hulladékokról szóló, EU-konform kormány- és miniszteri rendeletek tavaly őszi kihirdetése óta a környezetvédelmi főfelügyelőségnél 350 gyártó regisztráltatta magát, amelyek évente 300 ezer tonna elektronikus terméket dobnak piacra. A cégek közül 300 már tagja az öt létező koordináló társaság valamelyikének.

Tóth Zoltán, a 204 vállalat feladatait átvállaló ELECTRO-COORD Magyarország Kht. ügyvezető igazgatója közölte, hogy begyűjtő hálózatuk 2500 kiskereskedelmi egységből áll, akiktől az átvett e-hulladékot bontókon keresztül a feldolgozóipar számára adják át. A kht. igyekszik a bontási műveleteket teljes mértékben magyarországi cégekkel végeztetni, és lehetőség szerint az újrahasznosítást is belföldön intézik. Sok hulladéktípusra nem érdemes ipart létesíteni, ezért ezeknél külföldre szállítják a szétbontott berendezéseket. A kht működését finanszírozó cégek piaci részesedésük alapján fizetnek díjat. A díj mértékét egy speciális program számolja ki, amely a konkurens cégek számára nem engedi meg, hogy abból következtethessenek a másik forgalomára. Az idei kezdő évben 1,5 milliárd forint a ELECTRO-COORD költségvetése. A jogszabály szerint a díj mértéke az elszámoláskor külön feltűntetve beépül majd az árakba, de arra nem szabad árrést tenni és azt szigorúan csak a hulladékgyűjtésre lehet fordítani. Olyan erős a verseny az elektronikus termékek piacán, hogy nem drágulnak majd a jogszabály miatt a termékek. A rendeletek előírása szerint a holnaptól forgalmazott elektronikus termékek csomagolásán a gyártóknak valamiféle jelzéssel tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az ingyenes visszavétel lehetőségéről."


Forrás: greenfo