Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaköpte a korábban elsüllyesztett veszélyes vegyi és radioaktív hulladékokat a tenger

  • 2005. március 03.
  • humusz
Olasz ügyvédek és környezetvédõk szerint a harmadik világ többszázezer tonnaszámra nyeli el a "fejlett országok" radioaktív hulladékát. Óriási üzletrõl van szó: egy rakomány radioktív hulladék elszállítása mintegy 5 millió dollár profitot hoz a konyhára.
- Csak az itáliai eredetû nukleáris hulladék harmadik világba történõ szállítása 7 milliárd dolcsi nyereséget hozhatott - becsülte meg az olasz parlamenti vizsgálóbizottság elnöke.
- Az Atlanti-óceánban, Nyugat-Afrika partjainál mintegy 600.000 tonna nukleáris hulladék lehet - állítja a legnagyobb olasz környezetvédõ szervezet, a Legambiente képviselõje.
Legnépszerûbb célországok: Szomália, Szudán, Eritrea, Algéria és Mozambik. Szomáliában most kiborult a bili: a tenger visszaköpte a halmozódó hulladékot és a helyiek isszák fenenagy jólétünk (EU) levét...

Súlyos környezeti katasztrófát okozott a cunami Szomália partjainál. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a partszakaszt a szomáliai káoszt kihasználó vállalatok illegális szemétlerakónak használták, veszélyes vegyi és radioaktív hulladékokat süllyesztettek a tengerbe. A karácsonyi cunami a partra mosta a szennyezést.

Radioaktív hulladékot sodort Szomália partvidékére a karácsonyi cunami, állítja Nick Nuttall, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egyik vezetője. Nuttall szerint az UNEP előzetes jelentése szerint Észak-Szomáliában már többen megbetegedtek a szennyezés miatt, írja a BBC. A szervezet adatai szerint több helyi lakosnál száj- és bőrvérzés figyelhető meg.

Az UNEP adatai szerint több nagyvállalat is kihasználta az utóbbi időben, hogy a polgárháború miatt kialakult helyzetben Szomáliának nincs működő kormánya és közigazgatása. A szomáli tengerpartot így illegális hulladéklerakónak használják. Az UNEP adatai szerint a part menti vizekben radioaktív vegyszerek, nehézfémek, lejárt szavatosságú gyógyszerek és egyébb súlyosan szennyező hulladékok is vannak, jelentette a BBC.

Nuttall szerint a veszélyes anyagokat rejtő hordók és konténerek a cunami miatt megrepedtek, a szennyezés így a partra és a levegőbe került. Véleménye szerint sürgősen ki kell deríteni, hogy a szennyezés a partközeli vizekbe is bekerült-e , mivel ez súlyos környezeti problémát jelenthet. Nuttall szerint a szennyezés a szomáli halászatot és a helyi tengeri élővilágot is súlyosan veszélyezteti.

INDEX

Angol nyelvű hírek, mely azt találgatják, hogy honnan származik a nukleáris hulladék....

''The trafficking of radioactive waste, a large part of which goes to countries of the South, constitutes a business of gigantic proportions, amounting to more than seven billion dollars a year in Italy alone,'' Massimo Scalia, the chairman of an investigative commission set up by the Italian parliament, told IPS.

Scalia said that every shipload of nuclear waste represents around five million dollars in profits.

The Italian justice system is investigating the trafficking of radioactive waste to the developing South, particularly African countries like Somalia, Sudan, Eritrea, Algeria and Mozambique.