Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaforgató üzem, Winterthur

  • 2006. április 27.
  • humusz

Svájci építészek egy üzem megalkotásával kiterjesztették a visszaforgatási ügyfélforgalmat és programot. Winterthur városában egy olyan üzemet hoztak létre, amely bárki számára láthatóan dolgozza fel a kommunális hulladékot újrahasznosítható komponensekre. A Maag Recycling cég 60 éve foglalkozik ipari újrahasznosítással, és most a zürcihi oos építész céggel együttmûködve valósították meg az új üzemet, melynek kiindulása az volt, mintha befednének egy udvart, ahol gyûjtik a szemetet. Mindez azonban egybefonódott az építészek körültekintõ, összetett munkájával, amit a Maag-gal közösen alakítottak ki: a csupasz betonépületben teljesen átlátható a szemétfeldolgozási folyamat, miközben az épület tetejére parkolót és parkot terveztek.

A 6410 m2 összalapterületű létesítmény egyaránt rendelkezésére áll kereskedelmi, önkormányzati és magán ügyfeleknek. Egymás mellé helyezett zárt és nyílt terekből áll, melyek hol köz-, hol személyes funkciót elégítenek ki. A járható tető a telek végében, a fedett újrahasznosító tér mögött, egy korábban is meglévő földpadkához kapcsolódik, és elvezet egy meglévő hídhoz, mely vasúti kocsikhoz ível át. A déli oldalon van a vissza-udvar, ahova magánszemélyek mehetnek „fordított vásárlásra”, bejuttatni nem használt javaikat a feldolgozó rendszerbe. Autóiktól lapos rakterű taligán vihetik be a cuccot, amit „visszaadnak” a feliratozott konténerekbe téve a különféle anyagokat.

Nehezebb dolgokra (autógumi, beton és más építési törmelék, bútor stb.) a súly alapján kell fizetni. A betontető másik végénél kukásautókról pakolnak át nagyobb mennyiségű szemetet, amit a Maag üzemi rendszerével válogatnak és szállítanak el.

A nyugati oldalon egy lakótömb van a szomszédban, ezért ide hangfogó átlátszó üvegfalat építettek. A tetőparkoló – az ötödik homlokzat – közel 100 fizetős helyet ad, amiket a környékbeli lakók és munkába érkezők használnak. A tető világoszöld, vízálló felületére nagy jeleket, betúűket fesettek, ahogy az épület falaira is. Külső acél-lépcsőn érhető el a tető alacsonyabban fekvő része, ami egy kis oázis az itt dolgozóknak és Winterthur polgárainak.

Nina Rappaport írása nyomán
Architecture Magazine, New York



Az oos specialistaként működik várostervezés, építészet és belsőépítészet terén – fejlesztésben, tervezésben és megvalósításban. Kapcsolatban áll és támogat intézményi és magán klienseket befektetési forgatókönyvek kifejlesztéséhez koncepcionális tanulmányokkal, próba-tervekkel és megtérülési modellekkel. Az oos garantálja a gazdaságilag következetes eredményt és a magas építészeti minőséget.

oos
Andreas Derrer, Christoph Kellenberger, Lukas Bosshard, Severin Boser

Zürich
www.oos.com