Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaesők: Tesco, Auchan

  • 2007. március 21.
  • humusz
Az elmúlt egy hónapban együttesen 80 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Tesco és az Auchan áruházláncot a Gazdasági Versenyhivatal. A két áruházlánc a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor egyes akciós termékek a reklámújságokban adott tájékoztatással ellentétben nem voltak megvásárolhatók valamennyi áruházban.

 

Reklámújságjaiban a Tesco és az Auchan olyan tájékoztatást tett közzé, amelyek nem feleltek meg a valóságnak: hirdettek bizonyos akciós árú termékeket, ám ezek nem voltak kaphatók az áruházakban - mondta az InfoRádiónak a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője.

Mihálovits András hozzátette: a reklámújságokat tanulmányozó fogyasztók már vannak annyira öntudatosak, hogy megkeressék a GVH-t, ha valamilyen versenyt sértő magatartást tapasztalnak.

Emellett a versengő vállalkozások is árgus szemmel figyelik egymást, így gyakorta ők jelentik a hivatalnál az esetleges jogsértéseket - közölte.

Mind az Auchan, mind a Tesco már többször kapott hasonló vétség miatt bírságot.

Mivel visszaesőkről van szó, viszonylag magas büntetést szabtak ki rájuk: az Auchanra 30 milliós, a Tescóra 50 millió forintost - jelentette ki Mihálovits András.

A bírságok összegének van felső határa, ez a cégek éves árbevételének legfeljebb 10 százaléka lehet, a két áruházlánc esetében a büntetés elvben akár milliárdos nagyságrendű is lehetne - tette hozzá.

Mihálovits András úgy véli, nem csak a bírság, de a büntetés tényének a nagy nyilvánosság elé kerülése is visszatartó erejű lehet, hiszen a vállalkozások nagy hangsúlyt fektetnek imázsuk építésére, egy ilyen eset pedig jelentős erkölcsi veszteség.

 

 

Forrás: www.inforadio.hu