Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

VEGYI REAKCIÓ

  • 2005. június 22.
  • humusz

alma.jpgEzzel a címmel szervez akciót 2005. június 22.-én szerdán, 10 órától – 17 óráig Gyõrött, a Baross utcában (Online áruház elõtti területen) a Reflex Környezetvédõ Egyesület és a Magyar Temészetvédõk Szövetsége, mellyel fel kívánják hívni a lakosság figyelmét a vegyi anyagok negatív környezeti és egészségügyi hatásaira. További cél a takarékosabb és ésszerûbb vegyszerhasználat népszerûsítése.

A ma forgalomban lévő mintegy 100 000 vegyi anyag túlnyomó többségéről nem tudjuk, milyen egészségügyi és környezeti hatásuk van hosszú távon. Egyre többet hallunk arról, hogy korábban ártalmatlannak tartott anyagokról kiderül allergizáló, vagy éppen rákkeltő hatásuk. A fenti okok miatt az Európai Unió Bizottsága vegyi anyag politikájának reformjába fogott, amely REACH néven ismeretes. Az akciónap célja nem a felesleges riogatás. Amíg nem tudunk meg többet a körülöttünk lévő anyagokról, jó okunk van az ezekkel való érintkezést (ezáltal pedig a kockázatokat) csökkenteni, amennyire csak lehetséges. A rendezvény folyamán ezért szórólapokat osztanak a járókelőknek, amelyben megmutatják, milyen káros vegyi anyagokkal találkozhatunk otthonainkban, és néhány hasznos tanácsot is adnak.

Az akció ideje alatt a témával kapcsolatos paravánt állítanak fel és egy látványos kiállítás is megtekinthető. Az akción a résztvevő szervezetek munkatársai és önkéntesi fogadják az érdeklődőket.

Szervezők elérhetősége:

Reflex Környezetvédő Egyesület / Lajtmann Csaba
Tel: 316-192, 30/232-6658
drótposta: [email protected]

Magyar Természetvédők Szövetsége / Dragos Tibor
Tel: 1/216-7297, 30/912-5587
drótposta: [email protected]


Forrás: Reflex Egyesület