Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vadászok a tiszta természetért

  • 2006. május 26.
  • humusz
A vadászok már régen végeznek természettakarítást vadászterületeiken. Teszik mindezt a vadászközösségek és az adott települések lakóközösségének komfortérzése, a hazai és külhoni turistákban, látogatókban kialakult országkép javítása céljából. Hosszú ideje helyi, lokális kezdeményezésre folyt ez a környezetvédelem, 2004-tõl azonban országos szervezettséggel, koordináltan.

2004. áprilisában, az EU-hoz való csatlakozásunk előtti hónapban „Lépjünk tisztán Európába" jelszóval szerveztük meg a természet takarítását. Ekkor 20 ezer fő - mellettünk erdészek, természetvédők, pedagógusok, vállalkozók, önkormányzatok, földtulajdonosok és földhasználók, civil szervezetek és döntően általános iskolások - országosan 9,5 ezer m3 szemetet gyűjtött össze. A következő évben 2005-ben 17 ezer fő 11 ezer m3 -t, ebben az esztendőben csaknem 8 ezer fő részvételével 5 ezer m3 hulladékot gyűjtött és gondoskodott annak legális szeméttelepre való szállításáról.

Egyre inkább tapasztalható aggodalom a környezet tisztaságáért társadalom különböző szegmenseinél, ezért minket vadászokat is örömmel tölt el, minden természetvédelmi akció sikeres lebonyolítása. Ez megerősíti bennünk azt a hitet, hogy kezdeményezésünk fontos és folytatandó. Kiemelten lényeges szempontnak tartjuk azt, hogy minden településen iskolás gyerekek is segítenek nekünk. Ők lesznek azok a felnőtteket, akik kritikus szemmel fogják megítélni a környezet hulladékkal történő megterhelését, és a természet védelmét továbbadják a következő generációk számára.

Fáczányi Ödön