Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Uniós szabályozás a használt elemek újrahasznosításáról

  • 2008. december 07.
  • humusz
Módosítása után 2008.szeptember 26-án lépett hatályba a használt elemek megfelelõ begyûjtésérõl és újrahasznosításáról szóló, környezetvédelmi uniós szabályozás. A direktíva a gyártói felelõsséget a hulladékká váló használt elemek kezelésére is kiterjeszti. A tagállamoknak az Európai Parlament, valamint a Tanács által 2006-ban elfogadott, de most módosított direktívát 2008. szeptember 26-ig kellett saját jogrendjükbe építeniük. A megadott idõpontig hét tagállam jelezte a Bizottság felé, hogy ennek a kötelezettségének eleget tett.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos a következőt nyilatkozta: "Az elemekről szóló irányelv felülvizsgálata újabb jelentős lépés afelé, hogy Európa újrahasznosító társadalommá váljon. A begyűjtési célkitűzések megvalósításával és az újrahasznosítás kötelezővé tételével a szabályozás hozzájárul az európai lakosság egészségének megőrzéséhez és a fogyasztás-gyártás fenntartható szintjének eléréséhez az EU-n belül. Azoknak a tagállamoknak, amelyek még nem ültették át saját jogrendjükbe az irányelv tartalmát, haladéktalanul meg kell ezt tenniük."

A környezetre és az emberi szervezetre gyakorolt hatások

Az elemek számos, a szervezetre és a környezetre káros fémet tartalmaznak, több esetben ezek veszélyesen nehézfémek, mint pl. az ólom, a kadmium vagy a higany. Az elhasznált elemek begyűjtésével és újrahasznosításával elkerülhető, hogy ezek az anyagok a környezetbe kerüljenek, illetve ezzel csökken az energiafelhasználás mértéke és a természeti erőforrások igénybevétele is.
Az új direktíva egy 1991-es irányelvet vált fel, amely nem bizonyult megfelelőnek az elemek által okozott problémák kezelésére, emellett nem alkotott egységes rendszert a begyűjtésére és feldolgozására. 2002-ben például az EU-15-ök országaiban eladott "hordozható" elemek (kis méretű elemek, amelyeket meg kell különböztetni az iparban vagy járművekben használt akkumulátoroktól) közül minden második szemétlerakóba vagy égetőbe került ahelyett, hogy újrahasznosították volna. Ugyanez volt a helyzet a külön gyűjtött elemek esetében is.

A módosított irányelv

A módosított direktíva célja, hogy a begyűjtés és újrahasznosítás fokozásával elkerülje a használt elemek végső lerakását. Tartalmaz továbbá néhány nehézfémet érintő korlátozást is.

A főbb változások:
- megköveteli mindenfajta elem begyűjtését vagy visszavételét, valamint a hordozható elemek esetében begyűjtési célszámok meghatározását. Ezek alapján 2012-re minden tagállamban a hordozható elemek minimum 25%-át, 2016-ban pedig már 45%-át kell begyűjteni
- minden begyűjtött elemet újra kell hasznosítani (a hordozható veszélyes elemek kivételt képezhetnek)
-korlátozza a higany felhasználását mindenfajta elem esetében, illetve a kadmium felhasználását a hordozható elemeknél
- megtiltja az ipari- és jármű akkumulátorok lerakását és égetését
- a különböző típusú elemek újrahasznosítása során meghatározott hatékonysági szintet kell elérni
- előírja, hogy a gyártói felelősség elve alapján a gyártóknak kell finanszírozniuk a használt elemek begyűjtésének, kezelésének és újrahasznosításának költségeit.

A újrahasznosítás hatékonysági szintjének meghatározása újdonság az uniós hulladék szabályozásban. A követelményrendszer elősegíti a fejlesztéseket, valamint újabb, hatékonyabb eljárások és technológiák bevezetését. Mindez részét képezi az év elején a Bizottság által indított Vezető Piaci Kezdeményezésnek. (Lásd: IP/08/12)

A Bizottság egyértelművé tette azt is, hogy a Közösség piacára a hatályba lépés napját megelőzően törvényesen kibocsátott elemeket nem kell a polcokrol visszavonni és nem kell azokat megkülönböztető jelzéssel ellátni.

Nemzeti jogharmonizáció

A megadott határidőig hét Tagállam jelezte az EU felé, hogy törvényeik a direktívának teljes mértékben megfelelnek, további négy tagállam pedig részleges teljestíésről számolt be. Az uniós alapszerződés felelőseként, a Bizottság azonnal vizsgálni kezdi, hogy a a nemzetek jogrendszerébe megfelelően beillesztették-e a direktíva által meghatározott célokat. A Bizottság szankciókat léptet életbe azon tagállamokkal szemben, amelyek nem adtak visszajeleztést a jogharmonizáció eredményéről és ezt a mulaszukat nem pótolják minél előbb.

 

További információ a Környezetvédelmi Főigazgatóság honlapján.

Fenntartható fogyasztás és termelés


Fordította: Brósz Emese, Balogh Emese