Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb hulladék mutyi?

  • 2009. augusztus 14.
  • zui

Ajkára szállítják már Sopron, Pápa, Sárvár szemetét is, a több tízezer tonnányi hulladék befogadásáért az évek során fizetendő milliárdok azonban nem a várost, hanem egy zalai céget gazdagítják - mondta Stolár Mihály, a Fidesz városi elnöke.

Szomorú tény, hogy más városok szemetének Ajkára szállításáról mi, önkormányzati képviselők is csak a sajtóból értesültünk, holott egy ilyen horderejű kérdésről a képviselő-testületnek kellett volna döntenie - közölte, megjegyezve, hogy ebben a kérdésben rendkívüli ülés összehívását kezdeményezték. Stolár Mihály kitért arra is, hogy az ajkai szeméttelepen - a gyanúja szerint - veszélyes hulladékokat is elhelyeztek, illetve a szemétszállítást végző ajkai Avar Kft. kisebbségi tulajdoni részének (49 százalékának) az értékesítésével kapcsolatosan felmerült a korrupció gyanúja is, s feljelentése alapján bűnügyi vizsgálatot folytat az ügyben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hangsúlyozta: az Ajkán ellenzékben lévő Fidesz nem szavazta meg tavaly, hogy az Avar Kft. kisebbségi tulajdoni hányadát eladják a Zalai Huke Kft.-nek, ugyanis - felvetése szerint -, miért egy idegen cég, s miért nem a város teszi el az itt képződő nyereséget?

Fülöp Zoltán, az ajkai képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: máshonnan "dől a szemét Ajkára", a befogadásáért kapott milliárdokat azonban a zalai kisebbségi tulajdonos viszi el osztalékként. A szocialista többségű képviselő-testület ugyanis a menedzsmentjogok átengedésével a kisebbségi tulajdonosnak, a Zalai Huke Kft.-nek többségi szavazati jogot biztosított az Avar Kft.-ben (150 millió forint ellenében), s a cég ezt arra használja, hogy idegen városok szemetével tölti fel az ajkai depóniát és teszi zsebre a szerződés szerint öt éven át a nyereség száz százalékát - mondta a Fidesz ajkai frakcióvezetője, megjegyezve: miközben a rekultivációs költségek majd a várost terhelik.

Kik döntöttek arról, hogy mennyi, milyen minőségű hulladék és honnét vihető Ajkára. Fülöp Zoltán szavai szerint a zalai céggel kötött szerződés mellékletében évi 50 ezer tonnányi szemét lerakására van lehetőség, holott korábban csak mintegy 25 ezer tonnányi hulladékot vittek az ajkai szeméttelepre. Kérdése szerint, vajon miért nem került egy ilyen, az egész várost és lakosságát érintő ügy a képviselő-testület elé?

Miért engedte át Ajka vezetése egy idegen cégnek a szemétszállítás bevételeinek száz százalékát, amikor ebből a pénzből a helybeliek szemétdíját lehetne csökkenteni, avagy egyéb városi kiadásokat finanszírozni - vetette fel az ellenzéki frakcióvezető. Ilyen felelőtlenül nem lehet hulladék-szállítási szerződéseket kötni, s nem szabad átgondolatlan politikai döntésekkel kiszolgáltatott, környezetveszélyes helyzetbe hozni a város 30 ezer lakosát - mondta Fülöp Zoltán.

Horváth József, Ajka alpolgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy nem kíván a helyi Fidesz-vezetők által felvetettek részleteire reagálni, ugyanis szerinte a Fidesz sajtótájékoztatója "egyértelműen a politikáról szólt, s nem pedig a környezetvédelmi szakmai kérdésekről". Mint mondta: a szakmai válaszokat az Avar Kft. ügyvezetése adja meg, de a fideszesek fordulhatnak emiatt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez is. A politikai válaszokat viszont a rövidesen megtartandó rendkívüli képviselő-testületi ülésen kapják majd meg.

Forrás: greenfo.hu