Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új tendert írnának ki a kétpóiak

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz
A kétpói regionális hulladéklerakót építtetõ, önkormányzatok alkotta konzorcium a létesítmény kivitelezési szerzõdésének felmondását kezdeményezi a környezetvédelmi és vízügyi minisztériumnál, hogy megszûnjön az eredeti építõvel több hónapja tartó idõhúzó vitája - közölte a testület ügyvivõi tanácsának alelnöke, Boldog István.
A konzorcium határozata arról is szól, hogy kérik a zöld tárcától, járuljon hozzá egy olyan közbeszerzési eljárás megindításához, amelyen kiválasztható a depónia csurgalékvízgyűjtő rendszerének hibáit megszüntető új kivitelező.

Az alelnök emlékeztetőül elmondta: több szakértői vélemény szerint a 24 település kommunális hulladékának befogadására hivatott, 2005 szeptemberére megépült hulladéklerakó építője, a portugál Mota Engil cég a depóniateret nem az előírásoknak megfelelően alakította ki. Több hónapos vita után remény volt arra, hogy a kivitelező elismeri és kijavítja 6 millió euróért elkészült lerakó hibáit, az erről szóló nyilatkozatra azonban mindeddig hiába vártak a települések, és most elfogyott türelmük.

"A kezdeményezéstől azt várjuk, hogy a környezetvédelmi minisztérium hozzájárulása kimozdítja az ügyet a holtpontról, és a szakmai hiányosságok megszüntetése után végre üzembe helyezhető lesz a létesítmény" - fogalmazott Boldog István.

Arra az újságíró kérdésre, hogy miből tudják finanszírozni az új munkákat, azt válaszolta: a kifizetések során több mint 200 millió forintot korábban már visszatartottak, és ez a pénz várhatóan elegendő lesz a számlák kiegyenlítésére.

Ugyanakkor augusztus elején újabb jogi fordulat történt a tavaly szeptemberben felavatott, ám a mai napig nem üzemelő kétpói regionális hulladéklerakó történetében: az eredetileg illetékes kunszentmártoni építési hatóság hatáskör hiányára hivatkozva megszüntette a létesítmény használatbavételi eljárásának lefolytatását, és az ügyet átadta a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek.

MTI/Menedzsment Fórum