Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új jogi lehetőségek az égetők ellen

  • 2008. április 17.
  • humusz
Április 15-én az Európai Unióban új irányelv lépett életbe, amely komoly lehetõségeket jelent a hulladékégetõk elleni fellépéshez. A Tiszta Levegõt Európának elnevezésû programról szóló új irányelv, ugyanis határértékeket állapít meg a finom porra (PM2.5) vonatkozóan
A tagállamoknak az irányelv alapján 2020-ig a 2010-es értékekhez képest átlagosan 20%-kal kell mérsékelniük a PM2.5 koncentrációt a városi területeken. Az irányelv előírja, hogy 2015-ig 20 mikrogramm/m3 alá kell csökkenteni a koncentráció szintjét ezeken a területeken. A tagállamoknak a teljes területükön érvényesíteni kell a 25 mikrogramm/m3-es határértéket. Ezt az értéket, ahol lehetséges, 2010-ig, egyébként pedig 2015-ig kell elérni.
A hulladékégetők komoly szálló por kibocsátok, és a szűrőrendszerek miatt jellemzően a kibocsátott por 70-95%-a a PM2.5-ös mérettartományba esik. Mivel hazánkban már most is kritikus a levegőállapot a PM2.5-re vonatkozóan, ezért az ország jelentős területein új PM2.5 szennyező forrás nem lesz telepíthető.
Európában 350 ezer idő előtti halálozás történik a PM2.5 miatt, a finom por az egyik legkritikusabb szennyezőanyag, mivel az ember természetes védekező mechanizmusán átjutva bekerül a tüdőbe és onnan a véráramba. A finom por felületére ráadásul gyakran toxikus anyagok, nehézfémek, szerves szennyezők tapadnak, így fokozva azok veszélyességét.

Fordítás: Válaszúton Alapítvány
Forrás:
http://www.euractiv.com/en/environment/eu-adopts-stricter-air-quality-ru...