Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új HuMuSz pályázat diákoknak

  • 2004. október 23.
  • humusz
A Humusz Rajz és Kézmûves pályázatot hirdet iskoláknak „Boldog Karácsonyt, fenyõfák!” címmel. Téma: az alternatív karácsonyozás lehetõsége.
Kedves Tanárok!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) ebben a tanévben meghirdeti „Boldog Karácsonyt, fenyőfák!” elnevezésű Rajz- és Kézműves Pályázatát az általános iskolák és a középiskolák tanulói számára.

Olyan pályaműveket várunk a gyerekektől, amelyekben ceruzarajz, víz- vagy olajfesték, pasztellkréta stb. segítségével ábrázolják, illetve valóságos térbeli makettel (papír, karton, vessző, agyag, textil, drót, sókerámia, fa, stb.) megjelenítik, milyen alternatív karácsonyi ünneplési módokat képzelnének el maguknak és családjuknak vágott fenyőfa nélkül.

A beérkező rajzok vagy alternatív ünnepi dekorációk mutassák be, hogy a karácsonyfa számukra milyen szimbólumokkal helyettesíthető, mitől érzik a megjelenítést helyénvalónak és ünnepinek.

A pályázat kiírása két alapvető célból történik: szervezetünk szerint a kivágott – addig élő, többnyire sokéves – fa túl nagy ár egyetlen alkalomért, hiszen élőlény, még akkor is, ha erre a célra termesztett erdőből származik. Ráadásul a terjedelmes fák szállítása (sokszor fél országon át vagy határon túlról) és hulladékká válása további környezeti problémákat vet fel. Ezért keressük azokat a megoldásokat, melyek segítségével bensőséges hangulat teremthető „fenyőbarátabb” ötletekkel. Másrészt, mivel gyakori érv, hogy a mennyezetig érő fenyő "leginkább a gyerekek miatt" kerül a lakásba, szeretnénk őket magukat megkérdezni, számukra vajon milyen módok léteznek. Az ünnepet számukra is meghatározó hangulati elemek elterjesztésében szeretnénk aktív részt vállalni.

A pályamunkákat november 30-ig, a HuMuSz Oktatóközpontjába (Budapest, 1111, Saru utca 11.) várjuk a következő csoportosításban:

1. 6-10 éves (alsó tagozat)
a) rajzpályázat b) kézműves - makett - pályázat

2. 11-14 éves (felső tagozat ill. 6- és 8 osztályos gimnázium alsóbb évfolyamok)
a) rajzpályázat b) kézműves - makett - pályázat

3. 15-19 éves (középiskola ill. 6 és 8 osztályos gimnázium felsőbb évfolyamok)
a) rajzpályázat b) kézműves - makett - pályázat.

Minden korcsoport mindkét kategóriájában a környezettudatosságot fejlesztő díjat osztunk ki a legötletesebb, legszínvonalasabb pályamunkák készítőinek. (Pl. zöld témájú könyvek, akkumulátor töltő újratölthető ceruzaelemekkel, vászonszatyor, a Kukabúvár című folyóirat példányai, hulladékos témájú CD ROM, stb.) A pályamunkák értékelése várhatóan december közepén zárul, a díjak kiosztására még ebben a naptári évben szeretnénk sort keríteni.

A díjazott alkotásokról fényképeket készítünk és megjelentetjük a pályázatról szóló tudósításban a Kukabúvár hasábjain.