Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új atomerőmű épül Magyarországon?

  • 2006. március 03.
  • humusz
Orosz lapértesülések szerint újabb blokkokat építenek Paksra. A magyar hatóságok nem tudnak semmirõl.

Orosz lapinformációk szerint a paksi atomerőművet birtokló Magyar Villamos Művek együttműködési memorandumot írt alá Viktor Vekszelberg orosz milliárdos egyik vállalatával egy új magyarországi atomerőmű, vagy két új paksi blokk megépítéséről – írja az inforadio.hu.

Nem reagálnak

A FigyelőNet kérdésére a gazdasági tárca szóvivője nem tudott a dologról.

Mittler István Paksi Atomerőmű szóvivője a FigyelőNet kérdésre elmondta, hogy a memorandumról pontos információkkal nem rendelkezik, annak tartalmát ő is csak a sajtóból ismeri. Ugyanakkor a szóvivő hozzátette, hogy az országnak 2010 és 2020 között – részben a korszerűtlen erőművek pótlására, részben pedig a növekvő igények kielégítésére – 6 ezer megawatt pótlólagos energiára van szüksége. Ennek egyik forrása lehet a nukleáris energia, s a paksi terület alkalmas 1800 megawattos teljesítmény fogadására.

A Magyar Villamos Művek egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amit az alábbiakban szó szerint idézünk: „Az MVM további Memorandumot írt alá Oroszország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő energetikai társaságával a KESZ Holdinggal, valamint az ATOMSTROYEXPORT társasággal, amely az orosz atomenergetikai szektor egyik zászlós hajója. Ezek a megállapodások is energetikai projektek közös megvalósítására irányulnak.

A dokumentum elsődleges célja, hogy keretet illetve lehetőséget szolgáltasson a későbbiekben további megállapodások kötésére. Ennek érdekében a felek többek között közös munkacsoportokat hoztak létre.

A Memorandum rögzíti, hogy a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása az elkövetkező időszak kiemelt feladata, tekintettel a magyar nukleáris energiatermelés meghatározó volumenére, megbízható és környezetkímélő jellegére. Az orosz fél kifejezte érdeklődését a hazai nukleáris energiatermelés jövőképéhez megvalósítása során az esetleges részvételre a beruházásokban [sic!]. Az MVM a Memorandumban üdvözölte a nukleáris energetikában nagy tapasztalattal rendelkező társaságok érdeklődését."

Tehát az MVM közleménye nem említ újabb erőműblokkokat, hanem a jelenlegi kapacitás élettartamának hosszabbításáról beszél.

Megállapodás?

Az orosz lapok úgy tudják, hogy a Renova-csoporthoz tartozó KESZ atomerőmű-kivitelező céggel az orosz elnök budapesti látogatása alatt született meg az egyezség.

Ezek szerint a KESZ kinyilvánítja készségét, hogy a Magyar Villamos Művekkel közösen finanszírozza a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását és teljesítményének 15-20 százalékos bővítését – írja az inforadio.hu.

A Biznesz című orosz lap szerint a paksi rekonstrukcióban való részvétel 150-200 millió dollárt igényelhet a KESZ-től.

A Vedomosztyi szerint az MVM a modernizáláson túlmenően két új blokkot akar építeni Pakson, a fővállalkozó az Atomstroyexport lenne. A két blokk kétmilliárd dollárba kerülne a lap által megkérdezett piaci elemzők szerint.

A Biznesz szerint új atomerőművet terveznek, amely egymilliárd dolláros beruházást jelentene a KESZ-nek. A memorandum 2007-ig érvényes, konkrét összegeket nem tartalmaz, csak keretet ad külön üzleti megállapodások megkötéséhez.

 

forrás: Figyelőnet