Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üvegezés I.

  • 2003. október 20.
  • humusz
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Hulladék a családi házban című sorozatának 3. része. Igen sajnálatos módon arról nem ejt szót a cikk, hogy a betétdíjas rendelet lenne hivatott megmenteni a visszaváltható (üveg) csomagolást, de lassan 365 napja mulasztásos jogsértő módon ennek megalkotására a Minisztériumnál nem került sor....
Sok igényesebb cég italait a mai napig csak üvegben vásárolhatjuk meg. Jöhetnek újabb és újabb divathullámok, de jó minőségű borok és ásványvizek csak üvegpalackban kaphatók, és az igazi sörbarát is csak ebből hajlandó kedvenc italát elfogyasztani.

Sajnos néhány új sör- és bormárka már nem kapható visszaváltható palackban, egyre gyakoribb az eldobható üvegcsomagolás.

A vásárló egy dolgot tehet: azzal fejezi ki tiltakozását, és úgy próbál hatni a gyártóra, kereskedőkre, hogy ezeket a termékeket nem fogyasztja.
Ma, amikor a különféle italok soha nem látott kínálata lepte el az üzletek polcait, minden bizonnyal találunk (sajnos egyetlen supermarketen kívűl sehol sem ..... - a szerk.) olyan terméket, amely nem csak ízlésünknek felel meg, de lelkiismeretünk sem háborog tőle.
Az üvegek hasznosítására persze a háztartásban is lehetőség nyílik. A különféle élelmiszerek (fűszerek, mák, dió, bab, lencse, stb.) tárolására még nem találtak ki jobb megoldást.
A kertes házban mindig jó, ha akad néhány különféle méretű üvegpalack, mert a kertben megtermelt vagy a természetben gyűjtött és aztán feldolgozott termények (szörpök, lekvárok, befőttek stb.) tárolására ideális.

Az üvegnek két hátránya van: az egyik, hogy törik, a másik, hogy nehéz - ezek miatt látszik most kiszorulni a kereskedelemből. (úgy tűnik, hogy a Minisztérium passzív szemlélő a visszaváltható csomagolások ügyében.....- szomorú, siralmas)

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium