Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

UBORKASZEZONBAN BŐVÜLŐ VESZÉLYESHULLADÉK-ÉGETŐK

  • 2006. augusztus 23.
  • humusz
france_burner_120Gyõrött, Szombathelyen és Tiszaújvárosban is bõvítik az ottani veszélyeshulladék-égetõk kapacitását. A tervezett bõvítés meghaladja a 28 ezer tonna/éves mennyiséget, ami az ország teljes veszélyeshulladék-égetõ kapacitásának közel egyharmada.
Tiszaújvárosban 10 ezerről 25 ezer tonnára bővülhet az ottani égető, Szombathelyen egy hulladékkezelő telepen épül egy, évi több mint 9 ezer tonna elektronikai és más irodai hulladék égetésére (bontosabban:pirolitikus bontására) alkalmas mű. Győr-Bácsán az ország második legnagyobb veszélyeshulladékégetője tervezi bővítését.

A győr-bácsai égető ellen már korábban is tiltakoztak a helyi környezetvédő szervezetek, mert az veszélyeztette a helyi vízbázisokat és határértéket messze meghaladó módon szennyezte a levegőt. A tervezett bővítést most sem tartják elfogadhatónak. Az elektronikai hulladékok kezelésére is létezik az újrahasznosításon alapuló már bevált és környezeti szempontból is kedvező gyakorlat

Az engedélyezési eljárások különböző fázisban vannak, van ahol már elkészült a környezeti hatástanulmány, másutt még csak annak elkészítését írta elő az illetékes környezetvédelmi hatóság.

Bővebb információ:
Hulladék Munkaszövetség 06 – 1 386 –2648
Szuhi Attila, programfelelős 30-563-7749
[email protected]
www.piromania.info