Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Túlzott mennyiség az antioxidánsokból is káros lehet

  • 2007. szeptember 06.
  • humusz
Egyre több kísérleti és vizsgálati adat utal arra, hogy a sejtjeink számára igen fontos védõanyagok, az antioxidánsok túlzott fogyasztása és felszaporodása jelentõs egészségügyi problémákat okozhat. Táplálkozási szakértõk és dietetikusok egybehangzó véleménye szerint az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó táplálékkiegészítõket csak indokolt esetekben - például betegség, intenzív, orvosi ellenõrzés alatt végzett fogyókúra - szabad szednünk. Cikkünkben áttekintjük az ezzel kapcsolatos eddigi kutatási eredményeket. [origo.hu]
Újabb eredmény egy antioxidáns káros hatásairól

A Utah-i Egyetem kutatói állatkísérleteik során azt találták, hogy a sejtek megfelelő működéséhez egyébként nélkülözhetetlen antioxidáns, a glutation túlzott felszaporodása hirtelen szívhalálhoz vezethet - olvashatjuk a Cell című folyóirat augusztusban megjelent egyik publikációjában. Az egereken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy egy öröklődő kórkép következtében a glutation termelődését és lebomlását szabályozó enzimrendszer károsodik, és ennek eredményeképp halmozódik fel az antioxidáns. A tudóscsoport másik fontos eredménye, hogy amennyiben sikerült a szív sejtjeiben helyreállítaniuk a normális glutation-szintet, akkor a hirtelen szívhalál nem következett be a kísérleti állatoknál.


Az antioxidánsok és a glutation feladata, jelentősége

Minden olyan anyag, ami megelőzi vagy lassítja az oxidációs folyamatokat, antioxidánsnak minősül. Az antioxidánsoknak számos különböző fajtáját ismerjük, amelyek együttműködnek a szervezetben termelődő ún. oxidatív szabadgyökök káros hatásainak leküzdésében. Testünk egyes antioxidánsokat maga állít elő - ezek az ún. endogén antioxidánsok -, míg más fontos antioxidánsokat - ezek az ún. exogén antioxidánsok - a táplálékunkkal veszünk magunkhoz. A két csoport tagjai közös rendszert képezve működnek együtt a jó antioxidáns-kondíció érdekében (ezekről az anyagokról részletesen már megjelent cikkünkben olvashatnak, amelyben a természetes forrásokat is megtalálhatják).

A leggyakoribb endogén antioxidáns a már említett glutation, valamint a szuperoxid-diszmutázok és a katalázok (utóbbiak enzimek). A táplálékkal felvehető antioxidánsok legismertebb képviselői az E-, C-, A-vitamin, a flavonoidok, a béta-karotin (ez az A-vitamin előanyaga), valamint egyéb szelén-, magnézium-, cink-, mangán-, réz és kéntartalmú vegyületek.


Az antioxidánsok is okozhatnak problémát a szervezetben?

Fontos hangsúlyozni, hogy az antioxidánsok és a káros hatásukról ismert oxidatív vegyületek egy nagyon jól szervezett, többszintű, komplex egyensúlyi rendszert alkotnak (ez az ún. redox-homeosztázis), amelyben a két csoport bármelyik elemének túlzott jelenléte az egyensúly eltolódáshoz, és így sejtkárosodásokhoz vezethet. A rendszer viszonylag nagy kitéréseit is képes szabályozni a szervezet, azonban ha például súlyos táplálkozási hiba vagy egyéb tényező - például genetikai eltérés, mint a fent említett kísérletben is - miatt egyes elemek nagy mennyiségben vannak jelen (bármely oldalon), a rendszer kiszabadulhat a kontroll alól, és betegségek tünetei jelenhetnek meg - fejtette ki kérdésünkre válaszolva Dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese.

Túladagolhatóak bizonyos antioxidánsok

Az antioxidánsok túladagolásában elsősorban a zsírban oldódó vitaminok túlzott mértékű bevitele okozhat problémákat, mivel ezek az anyagok elraktározódhatnak és esetleg káros mellékhatásaik lehetnek.

A legismertebb ilyen jellegű hatásokat az A-vitamin több évig tartó túladagolása esetén mutatták ki. Ezekben az esetekben májproblémákat, csontsűrűség-eltéréseket írtak le kutatók. A legnagyobb probléma azonban a magzatkárosodás lehet. Dr. Lugasi Andrea ezzel kapcsolatban elmondta: az Európai Unió Tudományos Bizottsága terhes, vagy közvetlenül terhesség előtt álló nők esetében nem javasolja a sok A-vitamint tartalmazó máj rendszeres fogyasztását, és a 800 mikrogrammot meghaladó napi bevitelt sem. A vitaminokból szükséges adagok napi mennyiségét és ezek természetes forrásait vitaminkalkulátorunk segítségével kiszámolhatja.

Más kísérletek alapján az E-vitamin túlzott fogyasztása dohányosok esetében növelte a tüdőrák előfordulásának kockázatát. Továbbá ugyanezen antioxidáns hosszú ideig történő, fokozott mértékű szedése bevérzéseket okozhat, ami valószínűleg összefügg azzal, hogy a K-vitamin hatásával szemben gátlást fejt ki (bővebben az E-vitaminról).

A béta-karotinnal kapcsolatosan hasonló eredményeket írtak le. Dohányosoknál (finn tanulmány, 1994) és azbeszttel dolgozók esetében tapasztalták azt, hogy ezt az antioxidánst túlzott mértékben fogyasztó csoportokban nőtt bizonyos megbetegedések, elsősorban a daganatos elváltozások kockázata, ill. előfordulása.

Egy 2007 áprilisában megjelent nemzetközi tanulmány szerint - amelyben a tabletta, kapszula stb. formájában történő antioxidáns-fogyasztás és a halálozási ráta összefüggéseit elemzik a kutatók - az A-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin túlzott fogyasztása hosszú időn keresztül egészségkárosító hatással bír. A 68 tanulmány alapján készült elemzés több mint 230 000 páciens adatainak kiértékelésével készült, és az eddigi legátfogóbb ilyen irányú kutatás - tette hozzá Dr. Lugasi.


Táplálékkiegészítőket csak indokolt esetben szedjünk

"Vannak tehát arra utaló jelek, hogy nagy dózisú, hosszú ideig tartó antioxidáns-bevitelnek lehetnek mellékhatásai. Az antioxidánsokról ma már tudjuk, hogy hatásukat kevésbé direkt módon fejtik ki, sokkal inkább a génkifejeződésben betöltött szerepük a meghatározó. Az általuk előidézett vagy gátolt génkifejeződések nagymértékben befolyásolhatják a szervezet homeosztázisát, és az egyensúly eltolása bármely irányba egyelőre kevéssé ismert következményekkel járhat" - emelte ki mondanivalójában a táplálkozási szakértő. Arra vonatkozóan azonban vannak vizsgálati eredmények, hogy a természetes formában, vagyis az étrend részeként felvett antioxidánsok biológiai hasznosulása jobb, mint a tabletta, vagyis étrend-kiegészítőként történő alkalmazás.

Ezért a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek továbbra is azt javasolják, hogy a szervezet számára szükséges antioxidánsokat a kiegyensúlyozott, vegyes étrend segítségével juttassuk be szervezetünkbe. Étrendkiegészítőkre csak speciális esetekben van szükség, pl. téli, vitaminhiányos hónapokban, fogyókúrás étrenden lévők esetében, vagy betegség utáni lábadozás idején - fejezte be nyilatkozatát az OÉTI főigazgató helyettese. A vitamintartalmú étrendkiegészítőkről írt cikkünkben részletesebb eredményeket is olvashat ebben a témában.

Összefoglalva és a táplálkozási szakértő szavaira alapozva elmondhatjuk, hogy szervezetünkben az antioxidáns-rendszer szempontjából is legfontosabb az egyensúlyra törekvés, vagyis ezekből a vegyületekből sem szabad túlzott mértékben fogyasztanunk, csak indokolt esetekben, hiszen ez egészségi problémákhoz vezethet. Akkor tehát, ha kiegyensúlyozottan, megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztva táplálkozunk és nem betegség utáni regenerációs időszakban vagyunk, nem érdemes használnunk az étrendkiegészítőket, hiszen ezek túlzott fogyasztása bizonyos antioxidánsok fokozott bevitelét, illetve termelődését okozhatja. Ennek következtében pedig felborulhat a szervezetünk sejtjeiben lévő egyensúly, ami súlyos egészségi problémákhoz vezethet a későbbiekben.

Makó Attila