Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Túl sok az égető Németországban

  • 2009. március 20.
  • humusz
Egy, a NABU (Természet- és Biodiverzitás-védelmi Szövetség) megbízásából készített tanulmány rávilágított arra, hogy Németországban túl nagy kapacitással tervezik a hulladékégetõ szektort. Németország ma gyakorlatilag hulladékimportra szorul, ugyanis egyre kevesebb hulladékot küldenek égetõbe, ugyanakkor folyamatosan bõvítik a hulladékégetõ kapacitást. 
Jelenleg a német hulladékégetőkbe 2 millió tonna, az ország területén kívülről származó hulladékot szállítanak annak érdekében, hogy fenntartsák az égetők gazdaságos működési szintjét (=nettó import). A tanulmány szerint ez a többletkapacitás 2020-ig akár  8,6 tonnára is emelkedhet.

Németország további 28 hulladékégető építését, valamint 6 már működő égető kapacitásnövelését tervezi. Ez 5,5 millió tonnával növelné az ország amúgy is túlméretezett hulladékégető infrastruktúrájának kapacitását. A tanulmány kimutatta azt is, hogy a német hulladékégetők jelentős része felújításra szorul vagy pedig le kell őket állítani a következő 10-15 évben. Amennyiben az érintettek új égetők építése illetve a régiek kapacitásnövelése és felújítása mellett döntenek, a hulladékégetők többletkapacitása elérheti a 26%-ot.

Ez a többletkapacitás valószínűleg az égetők további import-növekedéséhez vagy az újrahasznosítható hulladék nagyobb arányú égetéséhez vezet. Ezzel veszélybe kerülhet, hogy a hulladék keretirányelvben meghatározott fenntartható hulladékgazdálkodás irányába (hulladék keletkezésének megelőzése, megnövelt szelektív gyűjtés, újrahasznosítás és újrahasználat) haladjon az ország.

A NABU ezért valamennyi, a német hulladékégetés kapacitásnöveléséhez kapcsolódó beruházás elhalasztására és a régebbi, nélkülözhető égetők bezárására szólít fel és ehelyett az újrahasznosítás infrastruktúrája bővítésére irányuló beruházásokat tartja szükségesnek.

A német példa jól tükrözi, milyen fontos manapság, hogy a fenntartható anyaggazdálkodást segítő helyes döntések szülessenek. Ha ezek a rugalmatlan rendszerű, költséges hulladékégetők elkészülnek, használni is fogják őket, bármilyen hulladékot is kell elégetni bennük. A hulladékégetők  technológiai és gazdasági szempontból sem működhetnek csupán félig leterhelve. Több hulladékot kell égetniük, amit további exporttal és/vagy kevesebb szelektív gyűjtéssel és újrahasznosítással lehet elérni.


Fordította: Kiss Eszter
Forrás: http://www.nabu.de