Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Többé már nem hiszünk Ausztriának"

  • 2007. február 19.
  • humusz
"Többé már nem hiszünk Ausztriának" - A hulladékhasznosító terve kiváltotta a környezetvédõk haragját (A VG.hu írása) Pénteken tiltakozó megmozdulás!

 

A budapesti Osztrák Nagykövetség hivatalosan tájékoztatta a magyar Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy a BEGAS AG a heiligenkreuzi Businessparkban egy gigantikus 200.000 tonna/év hulladékfeldolgozási kapacitású, termikus hulladékhasznosító művet akar létesíteni. A korábbi tiltakozások ellenére az osztrákok leadták a startlövést Szentgotthárdra - olvasható a Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás (PRONAS) közleményében.

A levél így folytatódik: "A heiligenkreuzi Businesspark csak néhány száz méterre van Szentgotthárdtól. Az ott lévő ipari üzemek jelenleg is sok füstöt bocsátanak ki, amit az uralkodó északnyugati széljárás mind a városunkra hord. A régiónak már most is átlag feletti az ún. finom por koncentrációja.

Ausztria számunkra mindig a tisztaság, természet- és környezetvédelem mintaképe volt. Folyóink évek óta tartó szennyezése (Rába, Lapincs) és a tervezett erőmű hamar szétoszlatták szomszédunkról alkotott illúzióinkat. Többé már nem hiszünk Ausztriának!

Miért ellenezzük a hulladékégetőt ? Féltjük környezetünk tisztaságát, a város és a régió szépen fejlődő idegenforgalmát, a lakosság egészségét. Három nemzeti park van a közelben (Raab-Őrség-Gorièko), az új termálfürdőnk nyitás előtt áll, melyek szintén komoly veszélybe kerülnek. Félünk attól, hogy az erőmű kapacitása és profilja az idő előrehaladtával csak bővülne, s később feladata lenne a kifejezetten mérgező anyagok megsemmisítése is. Elfogyott a türelmünk, betelt a pohár! A hulladékégető elleni tiltakozást már közel 5000 ember írta alá, nem lehet ennyi állampolgár véleményét figyelmen kívül hagyni. Nekünk és gyermekeinknek jogunk van az egészséges élethez, a tiszta levegőhöz és a tiszta vízhez! Erőteljes demonstrációkat és tiltakozó akciókat fogunk szervezni, tájékoztatjuk a magyar, osztrák és szlovén médiákat, sőt a magyar és osztrák köztársasági elnököket és az Európa Parlamentet.

Minden eszközt megragadunk ahhoz, hogy ezt az etikátlan projektet megakadályozzuk. Közösen a magyar, osztrák és szlovén civilszervezetekkel, környezetvédőkkel, politikusokkal, szakemberekkel, akiket ezúton is felkérünk ügyünk támogatására. Ezek a demonstrációk, tiltakozások és előre nem látható egyéb fejlemények sajnos a jó osztrák-magyar kapcsolatok tragikus megromlásához vezethetnek. Mindez  annak ellenére, hogy nekünk nem a szomszédainkkal, az osztrák állampolgárokkal, hanem a hivatalokkal és a gátlástalan, cinikus környezetszennyezőkkel van gondunk." - írja a civil szervezet.


 

Forrás: VG.hu

 

 

Szentgotthárdi tiltakozás  

 

"Tiltakozó megmozdulást szerveznek a szentgotthárdiak péntekre a magyar-osztrák közös határra tervezett osztrák szemétégető ellen. A demonstrációt a város vasútállomása előtt kívánják megtartani (2007.02.23.-án 15.00 - 17.00 óra között), mert az évi 200 ezer tonna burgenlandi szemét kétharmadát vasúton szállítanák majd a helyszínre.

Viniczay Tibor Szentgotthárd polgármestere tudósítónknak azt mondta: a térségben élőket megdöbbentette, hogy az osztrák nagykövetség a múlt hét végén hivatalosan tájékoztatta a magyar illetékeseket a szemétégető megépítésének a tervéről. Eddig ugyanis ennek hivatalos formája még nem volt.

A polgármester tudomása szerint az Európai Unióban azt tervezik, hogy a volt vasfüggöny helyén lévő érintetlen természeti környezetben zöld zónát hoznak létre. A szemétégető erőművet pedig éppen oda tervezik, ahol az unió fokozni kívánja a környezet és a természeti értékek védelmét."

 

Forrás: Népszabadság Online